2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Sportslig oppdatering 13. mars

March 13, 2018 | 9:05 pm

Rørende øyeblikk med Tunheim i FL-500 og imponerende kjøring av tet på FL-1200.

Tunheim ble historisk og Dallas Seavey leder FL-1200 og øker avstanden ned til Thomas Wærner som har en hund i sleden inn mot sjekkpunkt Kirkenes.

Men rapportene fra vår ekspertkommentator Nina Skramstad forteller at både Seavey, Wærner og Birgitte Næss, som ligger på tredjeplass, alle har fine og pigge spann. Dermed er ingenting avgjort, selv om amerikaneren nå er i ferd med å øke sin ledelse.

Kristian Walseth holder fin fart og har 13 hunder i spannet. Ikke avskriv hjemmefavoritten! (Foto: Reidar Arnesen/@arcticlapse)

Tet FL-1200 er ventet inn til sjekkpunkt Kirkenes ca klokken 21 i kveld. Dette er noe senere enn forventet. Det har vært til dels mye snø i sporet og det setter naturligvis ned hastighetene på spannene.

Bakover er det begynt å bli et strekk i feltet. Tetgruppen består altså av Seavey, Wærner og Næss. Kan 2016-vinner Petter Karlsson, Kristian Walseth og John-Erik Eriksen hente inn denne tet-trioen? Det vil strekningen fra Kirkenes og vestover til Varangerbotn avsløre.

 

Følg FL-1200-kjørerne her.

 

FL-500:

Harald Tunheim vant Finnmarksløpet 500 km og sikret seg dermed sin sjette seier i Finnmarksløpet!

 

Harald Tunheim winning a convincing victory in the FL-500 race early Tuesday morning local time. (Photo: Ann Christin Pettersen)

Harald Tunheim først inn på FL-500 og blir den første til å vinne gjennom tre tiår.
(Foto: Ann Christin Pettersen)

Harald Tunheim (59) cruiset over målstreken i Alta sentrum like før klokken 8 tirsdag morgen.

 

Klikk her for oppdaterte resultater.

 

Midt i morgenrushet i Alta sentrum dukket hundekjøringsveteran Harald Tunheim (59) opp og kunne plusse nok en seier i Finnmarksløpet på den allerede fyldige CVen.

Tunheim er en av de virkelige pionérene innen langdistanse hundekjøring. Han kjørte sitt første Finnmarksløp allerede i 1989. Det var på den tiden resultatlistene ble sendt ut til redaksjonene som røyksignaler og hodelyktene så ut som de var stjålet fra vogntog.

Finnmarksløpet tretti år senere er en helt annen historie. Det er historien hvor Tunheim leverte seiersintervjuet på sleden noen kilometer før målgangen – live på Facebook – med følgere fra New Zealand, USA, Tyskland, England og hele verden.

 

Klikk her for å se intervju med Harald Tunheim live på sleden (8.45 minutter ut i klippet).

 

– Det har vært en flott tur over fjellet fra Karasjok. Jeg har bare koset meg. Å kunne gjøre jobben før siste etappe er det alle drømmer om, sa en glad Harald Tunheim da vi fikk intervju med ham på sleden på Altaelva, under en time før målpassering.

Humøret var på topp for den dyktige og kløktige hundekjøreren som var en egen liga under årets løp.

Tunheim var nemlig hele en time og 32 minutter foran nestemann ut fra sjekkpunkt Karasjok. I skrivende stund er ingen av konkurrentene kommet i mål. Tunheim vinner trolig med mange timer og lager dermed historisk margin i denne klassen.

Men helt knirkefritt har det ikke gått på de siste milene. Ut fra Valjok fikk et par av hundene demonstrert overfor NRKs flere hundre tusen TV-seere hvordan «tyvparring» foregår. Og i natt hadde han en velt med sleden.

– Jeg var fryktelig trøtt, innrømte den blide rogalendingen som har vært bosatt i Alta i over 40 år.

Det var kanskje ikke merkelig at den trøtte vinneren etterlyste et forfriskende champagneglass på ferden nedover Altaelva.

Han fikk spørsmål direkte fra seerne på Facebook som lurte på hvordan det er for en 1000-kjører å delta i 500:

– Når jeg starter dette løpet, så er det som det er. Da gir jeg alt på 500. Det er kjempespennende og gir de samme utfordringene. Det er de samme elementene i begge klassene, slo han fast.

 

Dette er Harald Tunheim:

  • Har fullført Finnmarksløpet 21 ganger
  • Kjørte første gang i 1989
  • Vant FL-1000 i 96, 97, 98, 06 og 08
  • Kjørte Iditarod i 99, 00, 02 (beste plassering nr 12)
  • Sjef og hundekjører for kennelen North Cape Huskies
  • Sønnen Martin kjørte i juniorklassen

 

Harald Tunheim kjørte inn over målstreken i Finnmarksløpet for 21. gang da han vant klasse FL-500 km. (Foto: Morten Broks)