2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Suveren Ronny Wingren vant FL-600

March 15, 2022 | 6:52 am

Finske Ronny Wingren kom i grytidlige morgentimer tirsdag inn til en suveren seier i FL-600. Wingren gikk i tet allerede på sjekkpunkt Levajok, og etter det har seieren i realiteten ikke vært truet.

Ronny Wingren kom grytidlig tirsdag morgen inn til Alta som suveren vinner av FL-600. (Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet)

– Det er det du drømmer om på høsten når du starter treninga for alvor, at du skal vinne og at hundene skal gå inn sånn som dette, sa Wingren i sitt seiersintervju ved målgangen.

De nærmeste konkurrentene måtte i løpet av mandag innse at bare en uventet hendelse ville kunne hindre Wingren i å cruise inn til Alta som vinner av årets FL-600. To år etter forrige løp, som rakk å bli fullført før Norge ble nedstengt, var det ikke noe å si på verken motivasjonen eller formen til Wingren og hundene.

Ikke tatt for gitt

Men Wingren sa at han ikke på noe tidspunkt hadde tatt denne seieren for gitt:

– Jeg har lært på den harde måten at ingenting er avgjort før man krysser mållinja. Jeg har hatt mareritt om da Arnt Ola Skjerve kjørte forbi meg opp Assebakte for noen år siden [i 2009, da Wingren ble nummer to bak Skjerve, journ.anm.], men den bakken har aldri føltes så kort som i år. Det er et utrolig trykk i dette spannet, sa han.

Inn til Alta hadde den suverene vinneren med seg hele sju av åtte hunder som han startet med.

Vant i 2014

De nærmeste konkurrentene kunne starte ut fra Karasjok mandag middag først etter at Wingren hadde vært alene på sporet i 45 minutter og mer. Wingrens spann klarte å holde farta oppe helt inn til Alta og cruiset inn til en overbevisende seier i ensom majestet.

– Dette betyr mye. Det er det man trener for og drømmer om, fortalte han til Finnmarksløpets kommunikasjonssjef Trond Anton Andersen.

Dette er andre gang Ronny Wingren vinner FL-600. Første gang var i 2014.

Pappa Ole sine hunder

Da nevnte Antonsen nevnte at de to hadde møttes på løpet Gold Rush Run tidligere i vinter og at hundene så bra ut, utbrøt Wingren:

– Jammen det var mine hunder! Dette er pappa sine, sa han. Spannet han vant årets Finnmarksløp med er altså hunder som tilhører pappa Ole Wingren, som i år var handler for sønnen. Pappa Ole har også deltatt i Finnmarksløpet flere ganger og vant denne klassen i 2010.

Vinnerpremier

En fornøyd Ronny Wingren prøvesitter ATVen han vant da han kom først over mållinja i Alta tirsdag morgen. (Foto: Anders Abrahamsen, Finnmarksløpet)

Som vinner av FL-600 får Wingren en pengepremie på NOK 33 000. Han vant også en Polaris Sportsman ATV til en verdi av NOK  118 475, levert av Polaris Norge.

– Nå tror jeg sønnen min hjemme blir veldig fornøyd, utbrøt Wingren da han prøvesatt ATVen på podiet etter målgang og vred om nøkkelen.

Videre får vinneren med ledsager ei natt i en suite på Scandic Alta, samt en treretters middag samme sted sammen med hotelldirektøren og inviterte gjester. Han får et gavekort fra Appetitt hundefôr verdt NOK 4 000, en Laika hundekløv verdt NOK 3 400 gitt av Arctic Lavvo, en skifermedalje fra Peskatun og en premie fra en nordnorsk glasskunstner gitt av Arctic Glasstudio.

I tillegg er han sammen med alle øvrige deltakere i FL-600 med i loddtrekning av en Venor Gamme L12-14 verdt NOK 33 800 og gitt av Arctic Lavvo, samt en samisk luhkka med hundemotiv laget og gitt av Elna Guttormsen.

Kampen om pallen

Bak Ronny Wingren har Per M Brennodden klart å skaffe seg en liten luke bak til et knippe konkurrenter bestående av Ivar Johan Sørli og fire andre deltakere i denne klassen.