2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Spiller Balto for hundrede gang

March 8, 2018 | 12:39 pm

For fjerde året på rad skal Alexander Rindestu og Torje Åsali Jenssen underholde små og store med utendørs teater under Finnmarksløpet.

Siden 2015 har forestillingene om viddas cowboy Balto vært et populært innslag på flere av sjekkpunktene til Finnmarksløpet. Alexander Rindestu og Torje Åsali Jenssen er igjen klar med nye forestillinger, og i år står Alta, Kautokeino, Karasjok, Tana og Kirkenes på turnelista.

– Balto er tilbake! Kan han endelig nå målet sitt om å bli den store helten? Jeg vet ikke helt, humrer Alexander Rindestu.

Balto-forestillingene har trukket mange folk og vært en stor suksess.

Skuespilleren er en del av det Tromsø-baserte kunstnerkollektivet Rimfrost produksjoner. Han har selv skrevet manuset til forestillingen, og spiller hovedrollen som Balto. Med seg har han fått musiker Torje Åsali Jenssen, som både har laget musikken og bidrar som «side-kick» i en slags «Oluf og Tore Skoglund»-stil.

– Noen må jo holde Balto i ørene. Eller, noen må i alle fall prøve å holde Balto i ørene. Jeg var den beste – og eneste – søkeren til jobben. Jeg mener selv at jeg lykkes sånn passe, sier Åsali Jenssen.

Forestillingen henvender seg først og fremst til barn. Den håpløse Balto har igjen store planer om å vinne Finnmarksløpet. Dette til tross for at han er redd for hunder, og ikke trives spesielt godt alene på en kald og mørk vidde. Forestillingen er både spennende og morsom, med alt fra «tiss og bæsj»-vitser til politisk satire.

– Jeg elsker å spille for barn, de er ærlige publikummere. De stiller høye krav om de skal være med på leken eller ikke. Dette gjør at jeg som skuespiller hele tiden må gi 100 prosent, by på meg selv og være våken i forhold til hvordan jeg spiller. Samtidig synes jeg det er artig å legge inn noen morsomme poenger myntet på mor og far. Det beste er når både små og store ler av den samme vitsen, men av helt ulike årsaker, sier Rindestu.

Forestillingene om Balto er helt gratis, og settes opp i Finnmarksløpets Siida – arenaen der flere av løpets samarbeidspartnere inviterer til god mat, lek og underholdning. Det er Finnmarksløpets hovedsamarbeidspartner SpareBank 1 Nord-Norge som bidrar til at publikum får oppleve Baltos jakt på heder og ære. Forestillingen er nemlig finansiert av samfunnsutbytte fra SpareBank 1 Nord-Norge.

– Mer enn halvparten av SpareBank 1 Nord-Norge er eid av det nordnorske samfunnet. Som eier får landsdelen den største andelen av utbyttet når vi leverer overskudd. Det kalles samfunnsutbytte. En del av disse pengene går til å støtte Finnmarksløpet, forklarer Trond Hanssen, SpareBank 1 Nord-Norges konserndirektør for Finnmark.

 

Bilde fra fjorårets forestilling som var svært populær.

Noe av samfunnsutbyttet brukes altså til å sette opp gratis utendørs teater på sjekkpunktene.

– Vi håper at forestillingene om Balto kan bidra til å skape enda mer liv og røre langs løypa, og gjøre Finnmarksløpet enda mer attraktivt for publikum, sier Hanssen.

Forestillingen vises på følgende steder:

  • Alta 9. mars
  • Kautokeino 10. mars
  • Tana 11. mars
  • Kirkenes 13. mars
  • Karasjok 14. og 15. mars

Forestillingen er gratis og varer i ca. 20 minutter.