2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

FL-1200: Sivert Kjøsnes imponerte som rookie

March 16, 2019 | 2:54 pm

Ni minutter over seks lørdag morgen kom Sivert Kjøsnes inn til Alta med ni hunder foran sleden. Med det tok han åttendeplassen i årets løp og ble beste rookie (førstegangskjører).

Sivert Kjøsnes kom i mål i Alta med ni hunder foran sleden lørdag morgen. (Foto: Mikhail Pankov)

Sivert Kjøsnes kjører med hunder fra Thomas Wærner, og det har han gjort i snart to år. – Det har vært et artig og lærerikt løp, sier Kjøsnes. – Det har vært nytt for meg å kjøre et så langt løp, sier han.  Tidligere i vinter tok han en sensasjonelt sterk tredjeplass i Femundløpet F600, og også da var det sjefen – Thomas Wærner – som sto øverst på pallen.

Sivert Kjøsnes og spannet underveis. (Foto: Steinar Vik)

– Jeg visste at jeg hadde et godt spann, men også at dette var et mer krevende løp.

Det han har lært underveis er vanskelig å sette ord på. – Det handler om de vurderingene man gjør, at man gjør bedre vurderinger og tar gode og trygge valg for seg selv og hundene og i samspillet med dem hele tida, sier han.

Thomas Wærner gratulerer Sivert Kjøsnes med åttendeplassen – og skiferplata som viser at han ikke lenger er rookie. (Foto: Mikhail Pankov)

– Dette er andre året han kjører for meg, sier Thomas Wærner. – Jeg stoler veldig på ham med hundene, på at han ser dem og tar gode valg og har omsorg for hundene, rett og slett. Wærner roser Kjøsnes: – Vi har det veldig gøy når vi er på trening sammen og driver på med hundene. Det er på mange måter mer som å ha en treningskompis enn en handler, egentlig.

Etter å ha gått på Øytun (nå Alta) folkehøgskole 2016-17, flyttet Sivert Kjøsnes til Torpa for å trene og lære hundekjøring av Thomas Wærner.

Hundene trives medå trekke sleden til Sivert Kjøsnes. (Foto: Steinar Vik)

– Etter å ha gått hundekjørerlinja var det viktig for meg å komme til en kennel med fokus på hundekjøring og konkurranse, sier Sivert. – Jeg ville gi meg selv to år å lære på for å bygge opp kunnskap om og erfaring med hundekjøring før jeg skulle begynne å studere, utdyper han.

– Sivert er et av de mest dedikerte menneskene jeg noen gang har møtt, sier Thomas Wærner. – Han er all in når han går for noe, og han får til det han setter seg fore.

Glade handlere og foreldre sammen med Sivert etter målgang. (Foto: Mikhail Pankov)

Denne evnen til å yte godt har Kjøsnes også demonstrert på andre arenaer. I 2015 tok han sølv i junior-NM i tae kwon do, og i fjor høst ble han bronsevinner i NM i tae kwon do, parallelt med handlerjobben.

Til høsten planlegger han å begynne på politihøyskolen. Da blir det en pause med hundekjøringa, sier Kjøsnes, for det blir for tungvint å kombinere med krevende studier. Ingen av de hundene han trener i år, blir med ham på veien videre.

Gode plasseringer denne sesongen har gitt mersmak, både for Sivert og hundene. (Foto: Mikhail Pankov)

– Men det blir nok hundekjører av ham til slutt! Jeg tror han er bitt av basillen, sier Thomas Wærner. Og det bekrefter Sivert:

– Ja, jeg har planer om å skaffe egne hunder og drive med hundekjøring når jeg er ferdig utdannet og sånn