2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Profiler 2020

March 3, 2020 | 8:51 pm

Nærmere 120 deltakere er klar for Finnmarksløp nummer 40. Her får du vite litt mer om noen utvalgte.

 

Hva er en profil? Er de de raskeste, de som har kjørt flest ganger, er eldst, yngst, har reist lengst, veier mest, veier minst…eller?
Svaret kan sikkert være ja til alt.
Alle har en historie. Vi har valgt ut åtte deltakere som vi har lyst å fortelle litt om her.

 

MIA AURORA ALM / FL-JUNIOR
Ikke årets yngste deltaker, faktisk nest yngst. Mia kjører sitt aller første Finnmarksløp og vi har latt oss imponere over viljen til å kunne stille til start. I januar tok hun den lange turen på 1600 km t/r Saltdal – Finnmark for å delta i Beaskadas trail som er kvalifiseringsløp til Finnmarksløpet junior. I tillegg stilte hun til start i Troms Quest noen uker senere, også det en heftig tur.
Mia Aurora har i lang tid hatt en drøm om å delta i Finnmarksløpet, om få dager går drømmen i oppfyllelse.Hun kjører for Salten trekkhundklubb og i kennelen har de åtte hunder.


EIRIK LINDSTAD / FL-junior
Er 17 år og et ungt typisk eksempel på en langdistansekjører. I fjor stilte Eirik til start og kjørte fint, men dessverre ble det sykdom i spannet og han måtte avbryte løpet. Som om ikke det var nok måtte han også bryte Femundløpet samme sesong. Så hva gjøre en ung mann som møter så mye motgang i en sesong? Jo, han bretter opp ermene og jobber videre med å få et godt spann på sporet neste år. Lønn for strevet har han fått allerede.
Unge Lindstad har flere gode plasseringer loggført denne sesongen, og nå er han en av favorittene til NM-medalje i Finnmarksløpet jr. Hundekjørere har ofte god psyke, de gir ikke opp lett og de kommer tilbake til Finnmark. Heldigvis.


MIKAEL JUTILA / FL-600
Mikael har aldri vært på pallen i Finnmarksløpet, han har slett ikke fullført alle ganger heller. Senest i 2019 måtte han strekke våpen før målgang. Årsaken til at vi med glede trekker fram Mikael som en profil er at han har startet samtlige år siden 2006. Det er litt av en prestasjon. Bare det å stille et spann ferdigtrent klar til start i en av våre seniorklasser er en bra prestasjon. At han har fullført ni ganger er imponerende. I år har fabrikkarbeideren fra Pedersöre i Finland knapt sett snø hjemme, likevel har han fått trent og er klar til start i FL-600. For en vilje han har den mannen.
Måtte Mikael Jutila få sin fortjente hyllest for 10 fullførte løp om noen dager.


JØRN JOHANNESSEN / FL-600
Denne teksten handler om comeback. Man må bare ta av seg hatt og parykk når en deltaker som sist kjørte Finnmarksløpet i år 2000 finner det for godt å stille til start igjen. Jørn kjørte løpet for første gang i 1985 og har deltatt noen ganger mellom da og 2000, så når han og 8-spannet fyker ut Markedsgata i Alta lørdag 7. mars, så snakker vi om en karriere på 35 år. Langdistansekjøring med hund er en fascinerende idrett. Den krever sin kvinne og mann, den er fysisk tung, men likevel så kan man fint kjøre løp i mange, mange år. Når Johannessen, som er bosatt i Sverige, forlater startstreken settes en ny rekord. Ingen har deltatt i en ordinær FL-klasse over et så langt tidsrom. Ikke en gang Roger Dahl. Wow.


ELISABETH EDLAND / FL-600
Akkurat som Mikael Jutila, så har Elisabeth Edland startet samtlige år siden 2006. I tillegg har hun vunnet 8-spann klassen hele fire ganger, ingen andre har greid det samme.
Elisabeth er nok verdens mest meriterte 8-spann, langdistansekjører. Foruten om Finnmarksløpet har hun seire i stort sett alle kjente løp i Norge. Hun har gullmedaljer i NM, EM og VM og hun tar de løpene hvor det ikke går slik som håpet med stoisk ro.
Det å være så god som Elisabeth er over så lang tid er en stor prestasjon. Vi er mektig stolt over vår 8-spann-dronning.


TOVE SØRENSEN / FL-1200
I år trekker vi frem Tove så ofte vi kan. Den dama er sta. Hun har en diger reiselivsbedrift som er heftig å drive, hun holder på med hund som arbeid hele året – likevel vil hun altså ha sin husmorferie (som hun selv kaller det) på Finnmarksløps-sporet. Tove har aldri kjørt for å vinne, likevel er hun utvilsomt en vinner. Det å ha fullført 19 ganger siden 1995 er rett ut mektig bra levert. Dere skjønner sikkert at det blir hæla i tapet, vegger og tak når Sørensen ankommer Alta og mål sånn ca. lørdag 14. mars og blir første kvinne som har fullført 20 ganger.


MARIT BEATE KASIN / FL-1200
Ei av de som har blitt lagt merke til de siste år. Aller mest i 2017 da hun sikret seg Saltdalshytta til odel og eie etter å ha vært beste sammenlagtkjører 2016 og 2017 i FL-1000. Det er bare tull at vi skal skrive så mye om Marit Beate. Vi sender dere heller til hennes påmelding for 2020. Klikk på lenka og les hva hun har skrevet. Hun er en veldig god formidler, hun burde nok ha skrevet en bok…hei vent, det har hun jo gjort 🙂


HARALD TUNHEIM / FL-1200
Større vinnerskalle skal man lete lenge etter. Harald er ihuga konkurransemann. Denne mannen har kjørt konkurranse i Finnmarksløpet siden 1990 etter først å ha deltatt i turklasse for å smake litt på langdistanse.
Fra og med 1990 har Harald fullført 21 ganger, han har aldri blitt dårligere enn nummer 10. Han har vunnet åpen klasse fem ganger og FL-500 én gang. Harald har 13 pallplasser. Mest i verden i vårt løp. Harald er definisjonen av konkurransekjører i Finnmarksløpet.Etter tre imponerende år i FL-500 er han tilbake i åpen klasse. Dårlig nytt for de som vil vinne den…


110 er ikke nevnt, men for oss er alle som starter vinnere.

Happy trails.