2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Bærekraftig reiseliv

February 23, 2022 | 9:20 am

Rubens Rozet dro fra Brussel til UiT i Alta for å forske på bærekraftig reiseliv. Nå hjelper han Finnmarksløpet med ulike praktiske gjøremål i to måneder.


AV:

Portrettbilde av Kveseth, Magne Christian Øvren
Kommunikasjonsrådgiver, UiT


Rubens Rozet er en kjemperessurs for Finnmarksløpet å ha som internship-utplassert student, skryter de ansatte i Finnmarksløpet. Han takler godt å ha mange ulike oppgaver og sier selv han har blitt tatt godt i mot av de øvrige i den faste medarbeiderstaben ved Finnmarksløpets administrasjon.

Fast avtale om student

UiT og Finnmarksløpet har en avtale om at en student hvert år får et internship-engasjement i administrasjonen til Finnmarksløpet. Den 25-årige belgieren Rubens Rozet er utvekslingsstudent til UiT hvor han avslutter en mastergrad i faget arrangementsturisme – også kalt Event management – etter å ha studert bachelor i bærekraftig reiseliv i Brussel. Ved UiT har Rozet Alta som studiested og da han hørte om muligheten for praksis hos Finnmarksløpet var han ikke sein om å søke.

Så nå skal Rubens gjennomføre ulike undersøkelser i samband med sin masteroppgave.

Rubens ROzet ved hundespannveggen
UNIFORMERT: Genseren Rubens har på seg er godt merket med logoen til Finnmarksløpet – som han er stolt over å ha praksisplass hos. FOTO: UIT/MAGNE KVESETH

Verdien av Finnmarksløpet

– Jeg skal blant annet finne ut om de internasjonale studentene ved UiT endrer holdninger til miljø og bærekraft sett i forhold til der hvor de opprinnelig kommer fra. Jeg gjennomfører en kvalitativ undersøkelse med intervjuer av 10 studenter, men det gjør jeg først etter at de har svart på to ulike spørreundersøkelser. Dette er en del av min masteroppgave. Så skal jeg gjennomføre en studie hvor jeg vil finne ut hvordan folk vurderer verdien av Finnmarksløpet som arrangement og der spør jeg frivillige, tilskuere, sponsorer og hundekjørere. For å få denne undersøkelsen så god som mulig får jeg veiledning fra førsteamanuensis Kari Jæger ved UiT, sier Rubens Rozet.

Superbruker

Og det ser ikke ut for at Rubens skal trenge å bekymre seg for å få tiden og arbeidsdagen til å gå. Her er noen av hans mange arbeidsoppgaver, slik daglig leder i Finnmarksløpet, Birgit Haugland, har listet opp:

  • Delprosjekt mot publikum i bærekraftprosjektet (spørreundersøkelse og gjennomføring)
  •  Superbruker på registreringssystemet og gjennomføring av opplæring under innsjekking / registrering sammen med elevene ved folkehøgskolen 69 grader nord
  • Superbruker og organisator for butikksystemet iZetle  sammen med elevene på Alta videregående skole * Akkrediteringskort (Trykkes hos Bjørkmanns og oppgaven forenkles)
  • Organisering av utsendelse for alt utstyr som skal til sjekkpunktene langs løypa.

Mer fortrolig etter hvert

Rubens forteller at han har fått mange spørsmål om sitt eget forhold til hunder, siden han viste interesse for Finnmarksløpet.

– Jeg har aldri hatt hund selv og det har ikke min familie heller. Jeg har ikke følt meg særlig fortrolig med hunder tidligere, men etter besøk i kennel i fjor hørst i samband med studiene, så har jeg vennet meg mer og mer til dyrene. Jeg tror det særlig har sammenheng med at de hundene og hundeeierne vi besøkte under studiene i fjor høst, de innbød til tillit – og det betyr at jeg hele tiden følte meg trygg. Hundene var lydige og ikke veldig pågående og dermed var det heller ingen grunn for meg til å være engstelig, sier Ruben.

Han ser fram til å jobbe sammen med de mange frivillige under Finnmarksløpet og få ta del i en rekke av de oppgavene som blir gitt han i løpet av løpdsdagene.

– Det er ikke så rent lite som skal på plass før kjørerne og hundene kommer til Alta og alt skal være klart for transport av det utstyret som skal ut på de ulike sjekkpunktene. Dette har jeg blant annet ansvar for at blir pakket riktig og sendt til rett sted, en ikke ubetydelig logistikkoperasjon, avslutter masterstudenten fra Belgia – som har fransk som  morsmål.

Ønsker seg reiselivsjobb

– Etter at vi fikk inn Rubens som student i praksis her, så har arbeidsspråket vårt blitt engelsk, sier dagflig leder for Finnmarksløpet, Birgit Haugland.

Rubens Rozet sier han skal gjøre mastergraden sin ferdig i juni i år – og deretter har han så smått tenkt på å reise litt, siden det har vært noe vanskeliggjort i pendemien.

– Jeg ønsker å kunne reise neste studieår – men på sikt har jeg lyst til å arbeide i  en turistorganisasjon og bidra til å skape en mer bærekraftig næring både for selskapene selv og for de reisende. Det er noe jeg brenne for og dette passer veldig godt med at jeg har en bachelor i bærekraftig utvikling i bunnen av min utdanning, avslutter han.

hundekjøring hundespann trekkhunder
STARTEN GÅR: Hunder, kjørere og publikum koser seg når starskuddet går. FOTO: UIT/TOMMY HANSEN

Link til original reportasje på UiT sin nettside