2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Thomas Wærner suveren vinner av FL-1200

March 18, 2022 | 8:35 am

Klokka 07:46 fredag morgen kunne Thomas Wærner og hans ni gjenværende hunder cruise inn til en overbevisende seier i årets FL-1200. Nærmeste konkurrent lå timevis bak.

Thomas Wærner kom inn til Alta som suveren vinner av FL-1200 fredag morgen. (Foto: Marit Leinan Abrahamsen)

– Dette var stort, og hundene er helt fantastiske! Når man har jobbet med dem så mye og så lenge og ser hvordan de presterer her … Det er helt fantastisk å stå bak et sånt hundespann, sa Wærner da han kom inn.

Wærner ble dermed Norgesmester i langdistanse hundekjøring.

Allerede på sjekkpunkt Levajok, i grytidlige morgentimer sist lørdag, gikk Thomas Wærner i tet. Den teten har han stort sett beholdt gjennom hele løpet.

Det har vært ganske varmt til Finnmark å være. Og egentlig et tungt løp på grunn av harde spor. Men det har samtidig vært helt fantastisk, sa Wærner i seiersintervjuet da han hadde kommet i mål.

– Turen over vidda på natta, når det var stjerneklart og nordlys, og jeg kunne se stikkene fem kilometer fremover … Det var helt magisk!

Fikk lenge konkurranse av Tom Frode Johansen

Thomas Wærner steller hunder på Levajok 1. (Foto: Reidar Arnesen)

Frem til sjekkpunkt Neiden 1 hadde han tett konkurranse av Tom Frode Johansen. Gliset fra Furuflaten ga toget fra Torpa konkurranse på de harde sporene i årets løp, og de fulgte to ulike strategier. Johansen hvilte mye på sporet, Wærner tok det meste av hvilen på sjekkpunktene.

På Neiden 1 tok de begge sin obligatoriske 16-timers hvilepause, og de kjørte ut med bare et minutts forskjell. Gjennom hele østfylket og Pasvikdalen lå Johansen i tet, men da de kom tilbake til Neiden 2 var Wærner første spann inn.

– Da de andre ikke hang seg på etter Neiden 2, tenkte jeg at “nå har jeg en sjanse her, nå er det en mulighet!”, sa Wærner da han var vel i mål.

Selv om konkurrentene først kjørte forbi ham mens han hvilte på sjekkpunkt, var det i lengden Wærner som gikk seirende ut av konkurransen.

– Du vinner ikke med å hvile, men du vinner med å hvile riktig. Det jeg gjorde, var å hvile mellom 11:30 og 15:30 når det var stekende sol. (…) Jeg tror den hvilen der var utslagsgivende, mente Wærner.

Ledet fra Neiden 2 til Alta

Posisjonen i tet inn til Neiden 2 beholdt han gjennom resten av løpet.

Thomas Wærner i Varangerbotn. (Foto: Reidar Arnesen)

Da Thomas Wærner torsdag kveld kjørte ut fra Karasjok, lå han fem timer foran nærmeste konkurrent, Kristoffer Halvorsen. Halvorsen hadde ikke nådd siste sjekkpunkt, Jotka, da Wærner kunne kjøre inn i Markedsgata i Alta som suveren vinner med ni hunder foran sleden.

Solide premier

Som vinner av årets FL-1200 får Thomas Wærner med seg en pengepremie på NOK 70 000. Han får også en ATV fra Polaris Norge verdt NOK 130 675. I tillegg kan Wærner og ledsager nyte en natt i suite hos Scandic Alta etter først å ha inntatt en treretters middag sammen med hotelldirektøren og et utvalg inviterte gjester.

Thomas Wærner ut fra Levajok 2, vel vitende om at konkurrentene ligger langt bak. (Foto: Reidar Arnesen)

Wærner får også en Laika hundekløv verdt NOK 3 400 gitt av Arctic Lavvo, et gavekort fra Appetitt verdt NOK 4 000, samt en premie fra en nordnorsk glasskunstner gitt av Arctic glasstudio. I tillegg vil han naturligvis får en vinntermedalje; en skifermedalje gitt av Peskatun.

Thomas Wærner og alle de øvrige som fullfører årets FL-1200 er også med i trekningen av to premier som loddes ut blant alle som fullfører årets løp. Det ene er en samisk luhkka med hundemotiv, som er laget og gitt av Elna Guttormsen, samt en Venor Gamme Lang til en verdi av NOK 41 350, gitt av Arctic Lavvo.

Historisk

Thomas Wærner ble også historisk til å bli den første som har vunnet både Femundløpet og Finnmarksløpet i en og samme sesong for andre gang. Han gjorde det samme i 2019.