2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Espen Burger vant juniorklassen i Finnmarksløpet

March 8, 2020 | 1:53 pm

Espen Burger tok førsteplassen i FL-junior bare minutter foran Amely Lou Inauen. Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Espen Burger (16) ble norgesmester i langdistanse hundekjøring da han passerte målstreken i Alta søndag formiddag – bare tre minutter foran Amely Lou Inauen.

Det ble større spenning i juniorklassen enn mange spådde på forhånd. Espen Burger – som måtte stå over i fjor etter et uhell under oppkjøringen – var storfavoritt. Han startet oppskriftsmessig og hadde opparbeidet seg et solid forsprang tidlig i løpet.

Mange trodde det hele var avgjort allerede etter den første etappen, fra Alta til Jotka fjellstue. Espen Burger kom inn til sjekkpunktet hele 31 minutter foran Amely Lou Inauen. Burger fikk bruk for utholdenhetskapasiteten sin fra fotballen og løp mye i bakkene på den første strekningen.

– Jeg hadde fått beskjed om å løpe opp bakkene, sa han.

Amely Lou Inauen på vei inn til mål bare åtte minutter bak vinneren. Foto: Geir Stian Altmann Larsen

Men Inauen fikk opp farten på den neste delen av løpet. Inn til Soussjavri fjellstue var avstanden krympet til 15 minutter. Og ved Jotka 2 – siste sjekkpunkt – skilte det fattige 8 minutter mellom de to.

Da de begge hadde kjørt ned fra vidda og inn på Altaelva, skilte det fattige tre minutter. En ekstremt spennende innspurt mot mål i Alta sentrum ventet.

Espen Burger på vei forbi Nordlyskatedralen i Alta og inn de siste hundre metrene mot mål. Foto: Sten Tony Hansen

 

– Det var fryktelig spennende! Jeg var skikkelig redd for at hun skulle ta meg igjen, sa vinneren etter å ha passert mål foran flere hundre tilskuere i Alta sentrum, sa han etter målgang.

– Jeg så ryggen til Espen hele veien. Det var utrolig spennende, sa Amely Lou Inauen.

I Finnmarksløpet får juniorene den samme høytidelige målseremonien som de eldre kjørerne i 600 og 1200-klassen.

Til sammen 12 spann stilte i juniorklassen i Finnmarksløpet 2020. Det er ingen sprintetappe kjørerne mellom 14 og 18 år er ute på. Alta-Suossjavri tur/retur er 205 kilometer. Med obligatoriske hvilesekvenser på til sammen 12 timer blir det godt med hvile på hundene og høy snittfart på sporet.

Klikk her for å se oppdaterte resultater.

Klassene FL-600 og FL-1200 er fortsatt ute på Finnmarksvidda. Vinner FL-600 er ventet i mål tirsdag, mens vinner FL-1200 kommer i mål på fredag.

Klikk her for oppdaterte resultater i de øvrige klassene.