2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Valerie håper å få jobb i Alta

February 23, 2023 | 11:54 am

Med Norge som første, andre og tredjevalg for obligatorisk seks måneder studieutveksling, fikk Valerie Gerdes oppfylt sitt ønske om å studere i Finnmark, ved UiT i Alta.

 

internship Finnmarksløpet Valerie
GLEDER SEG: Valerie Gerdes.FOTO: TOMMY HANSEN/UIT

 

Skrevet av:
Kveseth, Magnemagne.kveseth@uit.no
Kommunikasjonsrådgiver, Arktis Bærekraft Idrett og friluftslivOm UiT Studentliv / Studier Alta
Hun forteller at alle emner hun tilbakela under studiene i Nederland, handlet om Norge. Og som utvekslingsstudent skulle hun være i Alta fra januar til mai i fjor. Nå har hun vært ett år – og vil gjerne bli. Frem til 1. april er Valerie såkalt intern hos Finnmarksløpet og håper på fast jobb hos et av reiselivsselskapene i Nordlysbyen.

Internasjonal ledelse

Den energiske unge kvinnen kommer fra en liten plass i Nordvest-Tyskland, som hun sier selv: 20 minutters kjøring fra Nordsjøen og 20 minutter fra den nederlandske grensen.

– Det er ikke en by egentlig, bare et lite tettsted med 2000 mennesker, sier hun.

Studiene hun tar ved det nederlandske universitetet i Leeuwarden heter «International Tourism Management» – og Valerie kom til Finnmark og Alta allerede for et år siden for å være del av et seks måneders utvekslingsprogram. Til våren skal hun levere sin bacheloroppgave som, kanskje ikke overraskende skal handle om Finnmarksløpet.

portrett internship Valerie
AKTIV STUDENT: Valerie Gerdes fra Tyskland håper på jobb i Alta når studiene er avsluttet. Her er hun fotografert ved Holmen Husky Lodge i samband med opplæring for UiT-studenter som skal drifte sjekkpunkt ved Jergul under Finnmarksløpet. FOTO: TOMMY SKUM HANSEN/UIT

Opplevelse for partnerne

Hvilke oppgaver har du som intern ved Finnmarksløpet?

– Jeg har fått svært mange forskjellige oppgaver knyttet til forberedelsene før årets løp som også er VM i hundekjøring. Jeg holder kontakt til en rekke reiselivsselskaper som har ulike typer opplevelsestilbud. Flere av våre partnere, eller sponsorer om man vil kalle dem det, vil gjerne besøke Finnmark for å oppleve naturen, se Finnmarksløpet på nært hold og lære mer om sporten hundekjøring. Så noen av oppgavene mine er å organisere turer for våre partnere. Så holder jeg kontakt til kjørerne, her kommer det kjørere fra ni nasjoner og for at de skal kunne gjennomføre løpet er det mange typer lisenser og formelle tillatelser som skal være på plass og i orden, sier Valerie.

Ansvarlig også for FL-butikken

Og som ikke hun har nok oppgaver å skjøtte, skal Valerie også ha ansvaret for Finnmarksløp-butikken, eller «FL-shop’en» som de kaller det.

– Her står jeg ansvarlig for å bestille alt som skal kjøpes inn til den offisielle FL-butikken og jeg har allerede forsøkt å finne på en del nytt med enkelte ideer som jeg mener er bra. Butikken skal driftes av elever fra Alta videregående skole, slik det har vært gjort også tidligere. Her har vi allerede hatt to dager med øving hvor elevene har fått trening i å være selgere til kunder som dukker opp. Jeg føler at Finnmarksløpet har gitt meg et stort ansvar med denne butikkdriften, sier Valerie Gerdes.

Veldig godt tatt imot

Hun sier hun føler seg som en del av teamet i administrasjonen av Finnmarksløpet – og forteller om strålende mottakelse i bedriften hvor hun nå har sin arbeidshverdag som del av studiene.

– Jeg har blitt tatt imot på en kjempebra måte. De ansatte har invitert meg hjem på middag, jeg har vært på hyttetur til Birgit sin hytte på kysten og føler at jeg blir ansett å være en del av «laget». Når jeg er ferdig med praksisperioden her hos Finnmarksløpet skal jeg fra 1. april til 16.juni avslutte arbeidet med bachelor-oppgaven min, så håper jeg at det er bedrifter i Alta som kan tenke seg å ansette meg fast innenfor reiselivsnæringa, sier hun.

Har lyst på mastergrad

Du vurderer ikke å begynne på et masterstudium ved UiT i Alta?

– Det tror jeg blir vanskelig når det ikke lengre blir gratis å studere, skal vi som kommer utenfra starte på et masterstudium, så er det slik reglene er at da starter man på et nytt studium og skal man det, må man betale «skolepenger» for å kunne studere når man er utenlandsk student. Hvis jeg har forstått dette riktig, så skal det fortsatt være utvekslingsmuligheter, men skal man studere ordinært må man betale for studiene – og da lar det seg ikke gjøre.

Kanskje du må forsøke å finne deg en norsk livsledsager – så du ikke blir satt utenfor bare for at du er fra Tyskland?

– Ja kanskje det viktigste jeg må gjøre nå er å skaffe meg en partner, flirer Valerie.

Hun understreker at hun har seriøst lyst til å bli i Norge. Aller helst i Finnmark og først og fremst i Alta.

– Hun tar ansvar og bidrar

Daglig leder for Finnmarksløpet, Birgit Haugland, er glad for innsatsen til Valerie. Ledelsen i Finnmarksløpet ønsker hvert år å samarbeide med UiT Norges arktiske universitet, fordi dette tilfører begge parter noe positivt.

hettegensere to damer hundespann
NYHETER I BUTIKKEN: Daglig leder i Finnmarksløpet, Birgit Haugland (t.v.) sammen med Valerie Gerdes som blant annet skal ha ansvaret for driften av Finnmarksløp-butikken viser her frem et utvalg hettegensere. Blant annet er den sorte her en egen VM-utgave i begrenset opplag. FOTO: MAGNE KVESETH/UIT

Skal være en læringsarena

– Finnmarksløpet har som målsetning å være en god læringsarena for studenter og ungdom. Hvert år har vi en Internship som er med oss over en periode for å fullføre sin masteroppgave eller bacheloroppgave. I år er vi så heldige å ha med den tyske utvekslingsstudenten Valerie Gerdes som fordyper seg i området, der hun skal se sammenhengen mellom Finnmarksløpet og turistnæringen, med spesielt fokus på hundekjøring og reiselivsprodukter, sier Haugland.

Tar initiativ

Haugland forteller at Valerie har vist stor interesse både for Finnmarksløpet og ikke minst Finnmark.

– Hun tar ansvar og er en svært god bidragsyter med mange gode forslag til forbedringer. I tillegg til at hun er en svært hyggelig person, er hun også utadvendt og er ikke redd for å ta på seg spennende oppgaver. Blant annet har hun takket ja til å være konferansier under  banketten for Finnmarksløpets 600-klasse som arrangeres på Scandic i Alta onsdag 15. mars. Dette synes vi er skikkelig tøft gjort av henne. I det hele tatt setter vi stor pris på å ha henne som intern dette året, og håper hun får seg fast arbeid etter studiene her i Finnmark. Vi gir henne i hvert fall våre beste anbefalinger, sier daglig leder for Finnmarksløpet, Birgit Haugland.