2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Avgjorde med smart manøver på løpets mest kritiske punkt

March 17, 2023 | 10:09 am

Petter Karlsson og hans løpssterke alaska huskie-hunder kjørte i dag inn til den mest overlegne seieren på FL-1200 noensinne, og sikret seg VM-gull i langdistanse hundekjøring. Det skjedde etter en smart manøver på den krevende strekningen ved Ifjordfjellet da det gjensto 250 kilometer.

Petter Karlsson – vinner av Finnmarksløpet 1200 km/IFFS World Championship.
(Foto: Steinar Vik)

«Världens bästa Karlsson» runget nok en gang over høyttaleranlegget i Alta sentrum da Petter Karlsson ble intervjuet på scenen fredag formiddag i Alta sentrum. Han passerte mållinjen klokken 8.47. Svensken og hans hunder hadde da lagt bak seg 1200 kilometer på Finnmarksvidda. Dette var hans tredje seier i Finnmarksløpet.

Etter at tet hadde tilbakelagt 1000 av Finnmarksløpets 1200 kilometer var det i realiteten slutt på spenningen etter at svensken gjorde en litt overraskende manøver på det som beskrives som løpets mest kritiske punkt: Fjellovergangen ved foten av Ifjordfjellet.

– Jeg visste jo at jeg tok en sjanse da jeg valgte å kjøre non-stop fra Varangerbotn til Neiden, forteller Karlsson – vel vitende at de aller fleste konkurrentene tar en hvil på sporet oppe på fjellet.

Ifjordfjellet er et navn som de fleste nordmenn forbinder med begrepet «stengte fjelloverganger». FL-1200-deltakerne kjører her gjennom et av de mest krevende partiene på hele løypa. Uvær og null sikt er normalen.

Den suverene seieren så ikke ut til å komme som noen overraskelse på 47-åringen da han ble spurt om dette på scenen.

– Neeeeeeeei, når man ser på dette spannet, så er det ikke overraskende at det er langt bak til konkurrentene, sa han – til stor latter for et stort publikum i Alta sentrum.

Lederhunden Bandit kunne smykke seg med fortjent seierskrans etter målgang.
(Foto: Steinar Vik)

Petter Karlsson kjørte ingen av de lengre løpene tidligere i vinter. Men det var ingen bevisst strategi.

– Jeg fikk corona i vinter, og da ble det vanskelig å delta i løp, sa han.

Nærmeste konkurrent Steinar Kristensen startet ut fra sjekkpunkt Jotka – hvor han for øvrig er fjellstueoppsitter – omtrent samtidig som Karlsson gjennomførte seiersintervjuene i Alta. Da hadde Kristensen cirka 4 timer inn til mål.

2. plass til Steinar Kristensen

Steinar Kristensen jubles inn Markedsgata i Alta og mot mållinja. Foto: Ottavio Tomasini

Oppsitter Steinar Kristensen fra Jotka fjellstue, som kjører for Alta trekkhundklubb, kom inn til mål i Alta klokka 13:44 fredag. Da tok han 2. plass i Finnmarksløpet og IFSS’ verdensmesterskap.

Kristensen hadde brukt 04:49 på den siste etappen fra Jotka, mot Karlssons 04:14. Kristensen har tilsammen brukt 12 timer og 13 minutter fra Karasjok til Alta, mens verdensmesteren brukte nøyaktig 11 timer. Kristensen kom i mål med åtte hunder.

Steinar og datteren Elisabeth er henholdsvis sølv- og gullmedaljevinneri IFSS Verdensmesterskap.

I mål ble Kristensen møtt blant annet av datteren Elisabeth, som tok gull i Finnmarksløpet junior og VM.