2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Ekstremt klar for å arrangere

November 26, 2021 | 2:32 pm

Her er en historie om det å glede seg veldig til å arrangere løp igjen.

Det at vi ikke kunne arrangere Finnmarksløpet 2021, slik pandemien utartet seg, ble ganske opplagt da vi stod midt i det. I ettertid kjennes det litt mer sårt. En utrolig rekke med arrangerte løp siden 1981 ble brutt og vi står igjen med et hull i historien. Nå skal det sies at landet har sett langt verre koronakonsekvenser enn avlyste hundeløp, i tillegg må vi bare erkjenne at avlysning får vi gjort lite med.
Det vi naturligvis kan gjøre noe med er framtiden. Du verden vi er klare for å arrangere Finnmarksløpet 2022.

Naturligvis får vi spørsmål om løpet vil gå som normalt og faktisk noen som går på om vi har troen på at det blir løp. Etter oppladningen til 2021 som var smekkfull av alternative planer som det aldri ble bruk for, kan vi vel trøste oss med at vi har mange løsninger i skuffen hvis det skulle bli nødvendig. Vi er realister, men framfor alt optimister. Det nærmer seg snart 110 påmeldte deltakere. Planen er å gi alle disse deltakerne, og de andre som melder seg på, et fullskalaløp. Det skal i tillegg til hundespann og deltakere bli handlere, frivillige, publikum, media, Siida, folkefest, konserter, marked, stemning og energi.

Fredag 11. mars Kl. 16.00
Skal jubelen høres fra Alta til Kirkenes. Minst. Hadde vi startet 12. mars ville tallet vært rundt. Da hadde det vært nøyaktig to år siden siste dag med Finnmarksløp. Vi starter én dag før det «jubileet», som jo slett ikke er noe å feire. Deltakeren som skal få den store ære er ingen ringere enn gladgutten Mads Henrik Finne. Ekstra stas for Finne, som er vaskekte rookie. Det betyr at han aldri har fullført et Finnmarksløp før. Mads er en av mange unge voksne som velger å jobbe for en stor løpskennel, og som liker livstilen der hundene er kollegene og åpne landskap erstatter kontorlandskap.


ALLER FØRST: Mads Henrik Finne blir den aller første ut fra start i FL-2022 Foto: Privat.

Det er gledelig å se at Mads får mange konkurrenter etter seg. Det har nemlig vært et spenningsmoment å se hvor mange som har beholdt motivasjonen og økonomien til å satse i 14-spann klassen gjennom pandemien. Så langt er svaret; mange. Heldigvis.

FL-1200 konkurransen vil være temmelig uendret. En forskjell er at starten går kl. 16.00, ikke kl. 19.00 som før. Dette er rett og slett for å gi alle litt lengre frist til å rekke deadline ut av sjekkpunkt Karasjok, midnatt lørdag 19. mars.

En annen endring er at vi går tilbake til å kjøre strekket mellom Neiden og Neiden 2 med Pasvikrunden før sjekkpunkt Kirkenes. Skrevet på en annen måte. Neiden, Øvre Pasvik, Kirkenes, Neiden 2. Deltakere i denne klassen har vært klar på at de ønsker en tryggere nedkjøring til Kirkenes. Det ønsket etterkommes selvsagt også.
Siste endring vi kan meddele, er at vi ønsker å legge større del løypa mellom Varangerbotn og Levajok 2 langs elv, ikke høytliggende fjell. Dette hvis føret tillater det.

 

De fleste starter lørdag
Juniorklassen og 600 klassen starter som vanlig dagen etter FL-1200.
Første spann ut fra vår arena midt i Alta sentrum blir Hanna Storstein-Thorsen som er debutant i juniorklassen. Hanna er 15 år og «Born to mush». Begge foreldre har mange timer på hundesleden, og pappa Magne Storstein er faktisk påmeldt FL-1200. Hanna ble trukket ut til å få start nr. 1 i FL-junior. Hvor mange som skal konkurrere i denne klassen er for tidlig å si noe om. Fristen for påmelding er ikke får 15. februar. Vi kan nevne at for begge seniorklassene er fristen 30. november. Etter denne dato må det søkes om etterpåmelding


FØRSTE JUNIOR: Hanna Storstein-Thorsen starter ut først i juniorklassen. Foto: Privat.

Etter at juniordeltakerne og deres 6-spann har forlatt arenaen med ett minutts intervall, er turen kommet til vår største klasse, FL-600. Verdens lengste 8-spann løp setter enorme krav til deltakere og hunder. Det er en utbredt misforståelse om at FL-600 blir som en halvmaraton, altså akkurat som en helmaraton – bare halvparten så lang. Det er langt unna sannheten. I FL-1200 startes det med 14 hunder foran sleden, åtte av disse kan man ta ut i løpet av distansen. I FL-600 startes det med åtte. Det betyr at trekkraften er betydelig mindre. I tillegg kreves det at minimum fem av åtte må være med over målstreken. Deltakere i FL-600 må være eksperter på å unngå at hunder må settes ut. Spør hvem du vil som har deltatt i FL-600, det er et beinhardt løp å gjennomføre.

2022s første 600 deltaker ut i sporet blir Cato Myhre. Han kjørte samme klasse i 2020 og er dermed klar for sitt andre Finnmarksløp. Antall påmeldte er slett ikke ille, vi pusher snart 70 på lista. For FL-600 er det ingen større endringer å snakke om. Klassen ble endret ganske drastisk i 2020, så nå handler det om å etablere denne lange utgaven av vår 8-spann klasse.


KLAR IGJEN: Cato Myhre fullførte FL-600 i 2020, nå vil han gjenta bragden og aller helst forbedre plasseringen Foto: Finnmarksløpet.

Alt rundt
For 10 år siden etablerte vi uttrykket «Mer enn et hundeløp». Andre store arrangement har tatt i bruk samme uttrykk, og det er ikke så rart. Store arrangement har så mye mer med seg enn selve idrettsbiten.
Som vi skrev tidligere i artikkelen. Vi vil at dere skal få oppleve Finnmark i fest igjen. Det betyr masse liv å røre i arrangørbyen Alta. Det betyr at vår omreisende «Siida» vil gjeste både Kautokeino, Tana, Kirkenes og Karasjok. At det blir konserter de samme stedene. At tusenvis av tilskuere, barn og unge vil sees rundt omkring der vi er. Det betyr selvsagt også at Finnmark i sin vakreste vinterdrakt blir fotografert og filmet i rikt monn og spredt ut til mange, mange.

 

Velkommen
Enten du skal følge løpet her i Finnmark og kanskje ute akkurat der det skjer, eller via nett og TV. Du er hjertelig velkommen. I skrivende stund trener hunder og deltakere for fult. Vi planlegger og klargjør til den store gullmedaljen. Alt for at Finnmarksløpet 2022 skal bli
«THE BEST RACE EVER».