2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Mener VM-tittelen står mellom Kristensen og Karlsson

March 15, 2023 | 12:58 pm

I skrivende stund ligger Steinar Kristensen først i sporet på FL-1200. Vi har spurt ekspertkommentator Trond Ørslien hvordan han analyserer tetgruppen når 800 av 1200 kilometer er tilbakelagt.

 

Steinar Kristensen på sporet. Kan han ta sin første
seier på FL-1200? (Foto: Ottavio Tomasi)

 

– Det er lenge siden FL-1200 har vært så åpent som vi ser nå, 400 kilometer før mål. Hvis ikke noe helt spesielt skjer, så kommer dette til å stå mellom Steinar Kristensen, Petter Karlsson og Thomas Wærner. Det mener iFinnmarks ekspertkommentator Trond Ørslien.

 

Han holder en knapp på altamannen Steinar Kristensen og svenske Petter Karlsson. Ørslien er usikker på hva Wærner velger å gjøre ved neste sjekkpunkt, og mener Kristensen og Karlson er de sterkeste kortene.

 

Skal Petter Karlsson ta sin tredje seier i Finnmarksløpet?
(Foto: Ottavio Tomasi)

 

Hvem av disse to tror du mest på som verdensmester?

– I mine øyne er det helt åpent hvem av disse to som vil vinne.

– Thomas Wærner er å betrakte som en outsider, i lys av at han har måttet sette ut mange hunder. På strekningen Neiden-Varangerbotn har han fire hunder færre enn Kristensen.

 

– Nå er forholdene blitt tunge, med til dels mye snø på sporet. Wærner har et vondt kne etter uhellet tidligere i vinter. Dermed får han ikke arbeidet like hardt på sleden som Kristensen og Karlsson.

 

– Wærners håp er at Kristensen og Karlsson kjører hverandre i senk. Det kan fort skje, og da åpner det for Wærner. Men slik situasjonen er nå, tror jeg det blir utfordrende for Wærner.

 

Er det ingen bak der som kan melde seg inn i tetkampen?

– Det kommer veldig sterke spann bakfra, for eksempel Niklas Rogne, Daniel Hågensen og Trine Lyrek. De ligger noen timer bak, men er på skuddhold dersom alle de tre i tet får problemer, avslutter Ørslien.

 

– Slik det ligger an nå, så kommer tet i mål fredag formiddag, men dette kan fort endre seg. Følg med på Facebook, GPS-tracking og vår hjemmeside, sier kommunikajonsansvarlig Trond A. Andersen.

Ved sjekkpunkt Varangerbotn er det 336 kilometer igjen til mål i Alta. Før det skal de gjennom disse etappene:

 

Varangerbotn – Levajok II – 121 km.

Løypa går direkte tilbake til Levajok uten å gå innom Sirbma som sjekkpunkt. Det betyr at løypa allerede ved Båteng går inn i fjellet og treffer samme løype som på tur til Kirkenes og som følges til Levajok 2. Store deler er høyfjell og værhardt. Første del fra Varangerbotn er småkupert bjørkeskog og Tanaelva opp til Hillagurra/Båteng.

 

Levajok 2 – Karasjok – 83 km.

Samme løype på Tana elv opp til Karasjok elv og fram til under brua hvor løypa tar av og passerer gjenom sentrum opp til Scandic Hotel hvor det er sjekkpunkt og siste obligatoriske hvile.

 

Karasjok – Jotka / Joatkka – 83 km.

Ut fra sjekkpunkt og opp Karasjok elv ca. 12 km til Assebakte. Under bru opp til offentlig scooterløype som følges nesten helt til Alta. Løypa går mesteparten i høyfjellet og det er kanskje den værharde hundevidda som kan være vanskelig i dette området. To fjellstuer passeres. Ravnastua og Mollisjok. Begge fjellstuene er åpne og betjente men ikke sjekkpunkter eller dog drop. Jotka fjellstue er siste sjekkpunkt.

 

Jotka – Mål i Alta / Áltá – 49 km.

Offentlig scooterløype mesteparten av strekningen helt ned til Detsika, ca. 30 km. Første del er åpent fjell terreng. Lengre ned kommer først bjørkeskog som avløses av furuskog. Det er bratt ned fra Detsika til Alta elv. Løypa kommer ned på elva ved Sorissniva og elva følges ned til sentrum og mål. Ca. 16 km.  «No mans land» er fra brua i Øvre-Alta. Innkjøring til målgang er den samme som man kjørte ut fra start, altså motsatt vei fra tidligere år.