2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Finnmarksløpet – hva skjer?

June 24, 2020 | 7:25 am

Om korona, staver, tilhengere, penger, ris, ros og plan b.

Verden har blitt annerledes, hva med Finnmarksløpet? I denne artikkelen tar vi en fot i bakken og status for Finnmarksløpet idet sommervarmen har fått overtaket på tidenes lengste vinter.

Vinterens vakreste eventyr ble brått avsluttet torsdag 12. mars 2020. Mange har kjent på skuffelsen og noen har stilt seg undrende til at løpet ble stoppet. Verst var det utvilsomt for de 24 deltakerne i FL-1200 som enda var ute på sporet. Da beskjeden om at all idrett i Norge skulle stoppes, var vi klar for en spennende innspurt om seieren og vi var klar for å heie så mange som mulig fram til mål i Alta.


LEDET: Petter Karlsson ankom sjekkpunkt Levajok 2 som leder av FL-1200 torsdag 12. mars. Foto: Steinar Vik

Hvorfor måtte vi stoppe?
Et spørsmål som har blitt stilt oss som jobber i Finnmarksløpet flere ganger er:
– Kunne ikke dere fått et unntak fra vedtaket, det var jo bare snakk om noen få hundekjørere?

Det enkle svaret er nei. Det var mye som skjedde denne torsdagen. Det ble alvor. Raskt. Midt på dagen fikk vi beskjed om at vi måtte ha alternativ målgangsområde. Noen få timer senere kom stoppordren. All idrett fikk beskjed om stans fra kl. 18.00. Et historisk øyeblikk inntraff. Finnmarksløpet stoppes. For at vi skal kunne rettferdiggjøre en avslutning på et løp, må vi blant annet ha veterinærer, rennledere, og frivillige på sjekkpunkt. For alle disse og for flere av våre utenlandske deltakere så handlet det faktisk om å komme seg hjem, så fort som mulig. Bare det var grunn nok til at vi ikke kunne ha avsluttet løpet, selv om vi hadde fått lov.

Penger til deltakere
Selv om skuffelsen var stor, blir den brå avslutningen av FL-1200 en liten nedtur sammenlignet med det vi ser rundt oss i verden. Likevel, alle monner drar i et trangt hundekjørerbudsjett. Et plaster på såret ble i mai meddelt våre 24 deltakere som ikke fikk sjansen til å fullføre 1200 kilometeren. Vi har nå fått økonomibildet for 2020 avklart og selv om Finnmarksløpet også tapte penger på den brå avslutningen, kunne vi gi mesteparten av startkontingenten tilbake til de 24 som enda var aktive i løpet.

Gode tilbakemeldinger 
Også i år har vi kjørt en deltakerundersøkelse til alle som deltok. Dette gjør vi selvsagt for å kunne forbedre oss. Skjemaet, som gir mulighet for å gi både tilbakemeldinger og poeng på mange ulike temaer, ble sendt ut ca. 10 dager etter løpsslutt. 75 % av alle som deltok har valgt å svare på undersøkelsen, noe vi er fornøyd med. Det er veldig fint å få deltakers mening når de har kommet seg hjem og har fått reflektert litt over løpet. Undersøkelsen inneholdt mange punkter og gir deltakere muligheten til å vurdere og kommentere alt fra info før løpet, det som skjer i Alta før start, selve løpet sjekkpunkt for sjekkpunkt og det som skjer etter målgang. Vi har hatt fokus på å få deltakere til å gi oss skriftlig ris der det behøves, det har vi fått.
Sportslig komite og Finnmarksløpets administrasjon bruker denne undersøkelsen som et viktig hjelpemiddel for forbedring.
Det aller siste punktet i undersøkelsen er totalscore for FL-2020. Resultatet ser dere under. 3 av 4 velger som du ser å gi FL-2020 terningkast 5 eller 6. Det lover bra.

 

Plan b
I en tid hvor det er sjeldent vanskelig å planlegge framtidige arrangement må vi selvsagt være forberedt på at Finnmarksløpet 2021 kanskje ikke blir som et normalt løp. Selv om vi i Norge har ganske god kontroll på koronasituasjonen og smittespredning akkurat i dette øyeblikk, ser det ikke ut til at viruset avtar på verdensbasis.
Får alle som ønsker det innreisetillatelse til Norge? Kan vi ha ubegrenset med publikum? Hva med banketter? Spørsmål som vil stå uten svar en god stund. Vi må derfor planlegge med flere alternativer. Det vi kan si helt sikkert er at vi har et brennende ønske om alltid å lage det beste løpet noensinne. 2021 er intet unntak.


STAV TILLATT: Fra 2021 kan FL-600 deltakere benytte en stav fra sjekkpunkt Jergul til mål. 


Sportslige endringer
Vår «mal» er at vi bestemmer alle endringer for neste års løp innen påmeldingsstart som er 15. september. Sportslig komite har hatt flere møter etter årets løp og de første vedtakene er på plass.
I FL-600 blir det nå tillatt med bruk av én skistav etter sjekkpunkt Jergul. Staven må medbringes i sleden hele tiden.
Det er har vært en del utfordringer i forhold til bytte av såkalt tilhenger til sleden. Utfordringene går på tolkning om bytte av slede, som ikke tillates mer enn én gang under konkurransen. Sportslig komite har vedtatt en forenkling. Fra 2021 kan tilhenger tas av og på når deltaker ønsker så lenge det skjer på sjekkpunkt.
Øvrige endringer vil komme, men blir tidligst bestemt medio august.

Når tar vi ferie. God sommer til alle våre venner.


FOTO: Silje Strandengen