2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Vinnerkandidater, profiler og rookies

March 7, 2018 | 8:14 pm

Det er på tide å se litt nærmere på noen av årets deltakere.

La det ikke være noen tvil. Deltakere som starter og fullfører Finnmarksløpet er alle vinnere. Alle klasser er krevende. Deltakere skal utøve god dyrevelferd og mestre mange utfordringer før de kan få høre tonene av Vangelis «Conquest of Paradise» ved målgang i Alta.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av årets deltakere. Mest om de som kniver om seier, men også litt om de som er klare profiler og noen av dem som er blodfersk i gamet.

La oss starte med vinnerkandidatene:

FL-junior (NM junior langdistanse 2018)
Først av alt. Dette er klassen det er vanskeligst å spå vinnere.
Det er gledelig nok rekordmange deltakere 2018-utgaven, som også har status som norgesmesterskap, langdistanse juniorklasse.
I skrivende stund har vi 17 på lista. Rekorden er på 14 startende.

Mina Skjøthaug Karlstrøm kjører løpet for tredje gang. Parken Gård Husky har alltid gode hunder. Det har spesielt mamma, Marianne Skjøthaug, bevist. Mina selv har levert god kjøring i alle juniorløp og nå er hun kvitt sin gode venninne og konkurrent, Hanna Lyrek. Lyrek har fylt 18 år og starter i seniorklasse.

Det er gledelig å se at flere unge hundekjørere har tatt turen helt fra Østlandet opp til Finnmark for å delta. En av dem vi stiftet bekjentskap med i fjor er Iver Kolstad. Røros-gutten har høstet erfaring og vant jr. klassen i årets Femundløp. Se opp for Kolstad.
I fjor overrasket Tuva Almås mange med å gå helt til topps. Det viste seg at hun hadde fått lånt et topptrent a-spann fra en deltaker som måtte trekke seg fra FL-1000. Slikt kan skje, og i juniorklassen er det lite rom for taktikk. Her er det godt med obligatorisk hvile, så den som har de raskeste og mest utholdende hundene har et stort fortrinn. Vi konkluderer med at klassen er full av herlig ungdom og vinnerkandidater.

Elisabeth Edland er en av de store favorittene på FL-500.

FL-500 – Vår største klasse. I skrivende stund, 74 påmeldte.

Ny trase fra Jotka 1 til Jotka 2. En heftig etappe fra Jotka 1 til Kautokeino og ett sjekkpunkt mindre enn tidligere. Momenter som nok gjør enkelte litt usikker. Tidligere kjøreplaner kan kastes.

Kanskje gir dette ekstra rom for de som ikke har så mye erfaring, men som har godt trente spann og store fartsressurser. To ting er helt sikkert. Elisabeth Edland og Harald Tunheim kommer til å konkurrere knallhardt. Elisabeth Edland er dronningen av FL-500. Eneste som har vunnet klassen fire ganger og som vil pleier å si, verdens beste 8-spann kjører.
Tunheim har et meget sterkt spann i år. Han har tidligere preget åpen klasse og står med fem seire i åpen klasse. I fjor gjorde han et sterkt comeback i FL-500 og ble nummer tre.

Jimmy Pettersson fra Sverige kjører FL-500 for aller første gang. Han har vunnet Amundsen race tre ganger på rad, gjort det bra i La Grande Odysse, så vi er spente.
Milos Gonda har vunnet Finnmarksløpet og han kommer stort sett veldig høyt opp på resultatlisten i alle løp han deltar i. Mange ganger øverst. Slovakieren, som er bosatt i Sverige, toner ned forventningene på i profilen sin her på vår nettside, men vi lar oss ikke lure.

Så har vi Ronny Wingren fra Finland. Nummer to i fjor, nummer en i 2014. Topp 10 fire år på rad. Ronny må tåle favorittstempel.

Hva med Jiri Vondrak fra Tsjekkia? Førstegangskjører, men har to førsteplasser fra LGO. Kan han skape en liten sensasjon? Svarene får vi selvsagt når de første kommer til mål en eller annen gang tirsdag 13. mars. Det er mange som kunne ha blitt nevnt, den siste vi tar med er Aleksandra Torgersen. Etteranmeld etter at samboer Fredrik Westlie kjørte spannet inn til seier i Femundløpet 400 for kort tid siden. Spennende at Aleksandra tar de firbente atletene med opp til Alta for å konkurrere.

Amerikanske Dalles Seavey – vil han vinne i sitt første forsøk?

FL-1200 (NM åpen klasse 2018)
Vi har tidligere skrevet om (link) det rekordstore antall vinnerkandidater i denne klassen. Etter at den artikkelen ble skrevet har ting skjedd. Noen har trukket seg, andre er vi blitt litt mer usikre på.
Den største nyheten er selvsagt at selveste Dallas Seavey, som har vunnet Iditarod fire ganger, har meldt seg på. Den svært dyktige amerikaneren er på plass i Norge med eget spann og er ikke her for å kjøre søndagstur. Kan han vinne FL-1200 i sitt første løp i Norge? Svaret er helt klart; ja, han er kanskje den aller største favoritten til seieren.

Å fortsatt påstå at det er 10 like sterke vinnerkandidater blir for feigt når man skal fortelle dere siste status. Det helt ok og bomme med tipping, sammen med vår faste ekspert, Trond Ørslien, har vi laget en topp fem liste for FL-1200 der vi fort kan gå på en smell.

Petter Jahnsen forsvarer sin seier fra i fjor.

 

En av plassene til Seavey, den neste går til Thomas Wærner som har kjørt Iditarod og som har vunnet FL-1000. Sulten etter en litt bom i 2017.
En annen vi har ekstra tro på i år, er Kristian Walseth. Han har vunnet Bergebyløpet tre år på rad, er stabil og har et modent spann.
Ralph Johannessen har ikke imponert nevneverdig de to siste sesongene. Likevel tror vi at superveteranen med tre ferske Iditarod på merittlista, vil være en de som mestrer dette ekstra lange Finnmarksløpet godt. Topp fem kandidat.

Siste ledige plass på topp fem lista går til fjorårsvinner, Petter Jahnsen. Pete, som han kalles, har ikke anstrengt seg i løp denne vinteren, han har indre ro etter å ha lykkes i 2017 (han vant FL-1000 som dere husker) og det har vist seg at man gjerne har et godt FL-spann to år på rad.

Fire deltakere som kan vinne, men som vi har litt mindre tro på enn de fem over. Marit Beate Kasin, Ola Brennodden Sunde, Petter Karlsson, og Birgitte Næss.

Profiler som ikke vinner
Det blir etter vår mening feil å bruke all spalteplass på de som kriger om seieren. Finnmarksløpet er også en konkurranse mot seg selv når søvnen mangler, kroppen verker og uværet herjer. Mot kulde, våt snø og dårlig glid. Kampen mot lysten til å gi opp, som det er blitt sagt.

 

Vi har lyst å trekke fram noen navn. Yngst først. Ole Henrik Isaksen Eira fyller 15 år i oktober. Han blir den aller yngste som noen gang har startet et Finnmarksløp. Den unge mannen skal ut med May Conny og Rune Johansens hunder. For en bragd det er å være så ung, alene med hundespann på Finnmarksvidda.

Mannen med den største barten er også eldst. Åsmund Snortheim kjører FL-500.

Eldste deltaker i år heter Åsmund Snortheim (70). Mannen med den tøffeste barten beviser at dette er en idrett du kan drive med selv om du bikker 70 år. Trønderen har startet Finnmarksløpet fem ganger, første gang allerede på 90-tallet.

 

Tom Frode Johansen fra Furuflaten i Troms prøver å fullføre Finnmarksløpet for 20. gang. Det samme gjør Arne Karlstrøm. Bare Harald Tunheim og Roger Dahl har klart å fullføre mer enn 20 løp. Tom Frode er en flott ambassadør for langdistanse hundekjøring. 56-åringen har også fullført Yukon Quest, som en av få nordmenn.

 

Helt til slutt ønsker vi å løfte frem det internasjonale aspektet av Finnmarksløpet. Franske Julie Travadon Coutelier er førstegangskjører. Hun har brukt vinteren til å kvalifisere seg til Finnmarksløpet som hun betegner som en drøm å få starte i.

 

FL-1200 starter fredag klokken 19.00.
FL-jr/FL-500 starter lørdag klokken 13.00