2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Frivillige fra hele verden

March 16, 2023 | 5:04 pm

Over 600 frivillige er klare for å stå på natt og dag når Finnmarksløpet sparker i gang denne uka. Jobben som frivillig er populær og tiltrekker seg ildsjeler fra hele verden. Mange kommer igjen år etter år.

Frivillige: (f.v.) Nira Farina, Terry Organer og Leia Ricard.

Unik mulighet
Léa Ricard fra Frankrike er en av de mange frivillige under Finnmarksløpet, og har et seks måneders internship i Arctic Economic Council. Dette er hennes først gang på Finnmarksløpet. Til daglig bor og jobber hun i Arctic Economic Council i Tromsø. Arctic Economic Council deler kontor med NHO Arktis, og der jobber styremedlem i Finnmarksløpet, Gunnar Nilssen. Det var måten Nilssen snakket om løpet, som gjorde at hun ble inspirert og takket ja til å bli med. Hun synes det er en fantastisk mulighet.

– Naturen og landskapet er så vakkert, også er det utrolig flott å få være en del av et profesjonelt apparat som jobber sammen om et så stort arrangement. Finnmarksløpet er virkelig en unik mulighet for Norge til å fremme naturen og folket for et internasjonalt marked og publikum, sier Ricard som blant annet skal være til stede på sjekkpunktene til 600 og 1200 -løypene. Dette er ekstra travle sjekkpunkter, forteller hun, hvor det er to klasser som passerer, og alltid mye folk og hunder.

Engelskmann med ikonstatus
Britiske Terry Organer har nærmest fått ikonstatus med sin trofaste innsats som frivillig for Finnmarksløpet siden 2008. Han kalles bare Terry «The Englishman» i miljøet, hvor alle kjenner ham etter 15 års innsats. Eneste avbrekk var under pandemien. Ellers har den trivelige engelskmannen tatt turen hvert år for å bidra. Hva som gjør at han stiller opp hvert år?

– Jeg er nok litt sprø, det tror de hjemme i England også, sier han med glimt i øyet og forteller at det var en privat tur til Alta i 2006 som gjorde ham betatt av villmarkslivet, hundeslede og vakker arktisk natur. Den gangen fikk han fem dager med den anerkjente og meritterte musheren Arne Karlstrøm. To år senere var Terry tilbake i Alta som frivillig.

– Naturen, folkene, klima og hundesporten er det jeg liker så godt. Nordmenn kan være litt sjenerte, men det er bare i starten. Når de åpner opp, så er man alltid inne i varmen, sier han og forteller at han har mange venner her nå og snakker om Altas kriker og kroker som en lokal.

Det har vært mange ulike oppgaver på Finnmarksløpet for den engelske veteranen. Han har vært sjåfør og fraktet folk hit og dit, sørget for å få sponsormateriale dit det skal, og ikke minst vært en del av laget som reiste rundt til sjekkpunktene og skiftet batterier i GPS´en på sledene midt på natten, den gangen det var slik. Han forteller om lydløse og bekmørke netter inne på vidda, hvor de kunne kjøre flere timer uten å se folk før de nådde sjekkpunktene. I år skal han være til stede på arenaen.

Terry har fulgt utvikling til Finnmarksløpet gjennom mange stadier og forteller om et arrangement som har vokst til å bli et stort og profesjonelt arrangement.

– Nå er det NRK som dekker løpet, men da jeg startet var det et lite privat videoselskap som filmet, mimrer Terry som har Roger Dahl og Harald Tunheim som et par favoritter blant drevne mushere. I år er han kanskje mest spent på den yngre Kristian Valseth.

– Jeg kjenner ham og har fulgt progresjonen hans fra år til år. Han rykker oppover for hvert år, så det skal bli utrolig spennende å se hvor han havner på resultatlista denne gangen.

Nettverksbygging for veterinærer
Også veterinærene som jobber under Finnmarksløpet stiller som frivillige. De kommer fra hele verden og mange er blitt kjent under løpet og har skapt et faglig nettverk som lever videre også etter at løpet er ferdig. Veterinær Nira Farina fra Spania er spesialist på rehabilitering og fysioterapi. Dette er hennes syvende gang på Finnmarksløpet. Det var en av hennes mentorer som fortalte om løpet en gang i tiden, og hun meldte seg på for å få det hun trodde skulle bli en «once in a lifetime experience». Den første gangen er nå blitt seks uforglemmelige opplevelser.

– Nordmenn elsker å dra til Kanariøyene der jeg er fra, og jeg elsker å komme hit, ler hun og forteller at hun elsker det kalde klima i Finnmark, i tillegg til miljøet, hundene, og spesielt sibirsk husky. Hun jobber hele året for å kunne ta turen til Norge, først Femundsløpet og deretter Finnmarksløpet. «Racevets» er en kjent betegnelse på veterinærer som Farina, som er veterinærer som spesialiserer seg på hundeløp. De holder kontakten for faglig utveksling og hjelp også utenom løpene.

– Jeg blir kjent med nye kollegaer på hvert arrangement, noe som gir et profesjonelt og godt fagmiljø som fortsetter å ha kontakt utenom løpene også. Vi kan til og med ringe hverandre om natten med faglige spørsmål, sier Farina.

Uvurderlig arbeidsinnsats
Jobben de frivillige bidrar med under Finnmarksløpet er viktig for at det hele bokstavelig talt skal komme i mål. Daglig leder Birgit Haugland sier de er uendelig glade for at så mange stiller opp, og at så mange velger å komme tilbake år etter år.

– En ting er at vi kan dra nytte av årelang erfaring som mange frivillige bidrar med, men en annen ting er at det forteller oss at vi gjør noe riktig når folk ønsker å komme tilbake og bidra. Det gjør oss stolte! Og det er ingen tvil om at jobben som gjøres av de frivillige er helt uvurderlig, avslutter Haugland.