2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Populær tredjeplass til Tom Frode Johansen

March 18, 2022 | 5:14 pm

Lyngen-bosatte Tom Frode Johansen har vært i teten av årets Finnmarksløp gjennom hele uka. I ettermiddag kom han inn til en kjærkommen tredjeplass i FL-1200 og tok med det bronse i NM.

Tom Frode Johansen kommer inn til en tredjeplass i FL-1200, hans beste plassering i løpet siden 1993! (Foto: Marit Leinan Abrahamsen)

– Endelig! Det sa Tom Frode Johansen da han kom over mållinja i Alta til en tredjeplass noen minutter over fire fredag ettermiddag. Mannen som er kjent som «gliset fra Furuflaten» levde opp til tittelen og smilte seg både over målstreken og gjennom intervjuene som fulgte i målområdet.

Johansen har gjennom store deler av løpet kivet med Thomas Wærner om å ligge i tet av løpet. Mens Wærner har hvilt på sjekkpunktene, har Johansen nesten utelukkende hvilt på sporet, annet enn der han har måttet ta obligatorisk hvile på sjekkpunkter.

Hviletaktikk fra Alaska

Tom Frode Johansen på Neiden 2. (Foto: Reidar Arnesen)

Det er en taktikk han har lært i Alaska. Tom Frode Johansen kjørte Iditarod i 2020 og Yukon Quest i 2016. På podiet fortalte han om det han hadde lært der:

– Jeg ble kompis med Brent Sass da jeg bodde der, han som vant Iditarod i år, og han fulgte denne taktikken [med hvile på sporet] slavisk. Vi snakket mye om det mens jeg var der, og jeg fikk satt meg inn i argumentasjonen hans for å gjøre det, fortalte Johansen.

– Men det er ikke sikkert jeg kommer til å gjøre det neste gang. For det har vært fine forhold i år og da er det godt å ligge ute. Men når snøen kommer sidelengs og det er hustrig og surt, er det ikke godt verken for meg eller hundene å skulle hvile ute, kanskje i en vindsekk.

Mediene fikk sitt da Johansen hadde kommet i mål. (Foto: Marit Leinan Abrahamsen)

De mange andre hundekjørerne som hadde møtt opp i målområdet, inkludert deltakere i FL-1200, nikket gjenkjennende på tribunen og langs publikumsgjerdet.

Lang ansiennitet

Johansen har fullført hele 20 Finnmarksløp tidligere. Men dette er første gang siden 1993 han har havnet på pallen. Den gang var han en av hele tre kjørere som delte andreplassen i 1993 i Finnmarksløpet for begrenset klasse. De andre to som han delte plassering med var Harald Tunheim og Bernt Walseth.

Det er flere som sier det har vært harde spor i år?

Hundene fikk sin velfortjente takk da spannet hadde kommet i mål. Opp den siste bakken hadde Johanse hjulpet hundene og skjøvet på sleden, etter at han fikk en hund i sleden på grunn av et overtråkk. (Foto: Marit Leinan Abrahamsen)

– Ja, de har vært harde og faste og fine. Jeg tror ikke jeg kan huske et år at sporene har vært så fine gjennom hele Finnmarksløpet. Man kunne jo bare stå på sleden og surfe av gårde, selv i oppoverbakkene var det fast underlag hvis man ville løpe. All heder og ære til løypekjørerne, sa Johansen og utløste spontan applaus.

Han mener nøkkelen til å beholde hunder nok i spannet til å fullføre i år har vært å holde farta nede. Selv hadde han seks hunder med seg til mål. En av dem kom i sleden, etter å ha tråkket over i løs snø ved siden av sporet i den aller siste delen av årets løype.

Premiering for bronse og tredjeplass

Familien og hundene var førsteprioritet da Tom Frode Johansen kom inn til tredjeplass og bronse i NM i hundekjøring i dag. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Med tredjeplassen vinner Tom Frode Johansen NOK 40 000 i pengepremie fra Finnmarksløpet.

I tillegg får han en Laika hundekløv verdt NOK 3 400 gitt av Arctic Lavvo, et gavekort fra Appetitt verdt NOK 4 000, samt en premie fra en nordnorsk glasskunstner gitt av Arctic glasstudio. Han får naturligvis også en medalje; en skifermedalje gitt av Peskatun.

I likhet med alle som fullfører årets FL-1200 er Johansen også med i trekningen av to premier som loddes ut blant alle som fullfører årets løp. Det ene er en samisk luhkka med hundemotiv, som er laget og gitt av Elna Guttormsen. Det andre er en Venor Gamme Lang til en verdi av NOK 41 350, gitt av Arctic Lavvo.