2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

114 grunner til å være glad

October 6, 2022 | 12:53 pm

Hundekjøring er gøy. I denne artikkelen skriver vi blant annet om det.

15. september åpnet vi som vanlig påmeldingen til neste års Finnmarksløp – IFSS VM i langdistanse 2023. Verdensmesterskap! Det er alltid stort å få arrangere et Finnmarksløp med klassene junior, 600 og 1200. Når det i tillegg er VM-status er det all grunn til å glede seg, enda mer.

Mange av dere som leser denne artikkelen har antakelig registret at det har vært, og enda er en del uro i langdistansemiljøet i Norge.
Det har vært en omfattende artikkel i VG og det har vært flere saker på NRKs nettsider. I tillegg har det falt mange harde ord i sosiale medier.


ARNE OG CARINA: Arne Karlstrøm med påsitter Carina Olset Hovda under showstart for noen år tilbake.

Leder av sportslig komite i Alta trekkhundklubb, Arne Karlstrøm, kjenner godt på at dette har vært utfordrende. – Denne saken har slik jeg ser det ingen vinnere. Det begrunner jeg med at noen av de som ser sporten vår fra utsiden dessverre får et negativt inntrykk gjennom overskrifter og ingresser i store medier.
De samme leserne ser ikke alle de glade hundekjørerne som bare gleder seg over samspillet med hundene og til det å få kjøre løp til vinteren. Vi har vært til stede på to hundekjørerseminarer i høst, og det vrimler av deltakere som for alt i verden bare ønsker at denne fantastiske idretten og livsstilen skal få leve godt videre og som ikke vil høre et ord til om uenigheter, mener Karlstrøm som fikk sjansen til å snakke til mange i langdistansemiljøet under Hakadalseminaret tredje helgen i september. – Fra talerstolen valgte jeg å understreke at også vi i Finnmarksløpet har skyld i det som har skjedd. 2022 var et utfordrende løp for både deltakere og funksjonærer. I tillegg var det hendelser bak sperrelinjen som også skulle håndteres. Denne gangen gjorde ikke Finnmarksløpet jobben godt nok i alle de vanskelige situasjonen som oppstod.

– Det er lov å være uenig med dommerne i all idrett. Selv om saken ikke har noen vinnere når miljøet havner i et negativt søkelys, så har den antakelig vært med på å sørge for at vi som løpsarrangører og forbundet som overordnet organ ser hvor viktig det er å stå sterkt rustet til å håndtere vanskelige situasjoner når de oppstår, understreker lederen av sportslig komite som har klokketro på fremtiden.

114 grunner (og tallet vokser)
Det er pr 6. oktober 114 påmeldte til neste års Finnmarksløp. – Dette er svært gledelig. Det er lenge igjen til fristen går ut og vi kan få et toppår dersom treningsforhold og verden ellers spiller på lag, fastslår Karlstrøm. – Dette viser at løpet og sporten står høyt i kurs. Deltakelse i Finnmarksløpet krever mye trening og penger. Økte renter, høye drivstoffpriser, høye strømpriser i sør, vaksinasjonskrav og økte fôrpriser gjør det enda mer krevende å være langdistansekjører. Vi er veldig glade for å se et så høyt tall såpass tidlig. Jeg tror og håper at andre løp også vil se mange navn på lista når de åpner påmeldingen, avslutter Arne Karlstrøm.


FØLELSEN: Bernt Hendriksen (t.v.) og Samuel Karlsson viser glede etter målgang i FL-600 i 2020. De delte 16. plassen.

Finnmarksløpet 2023 starter 10. mars kl. 12.00. Avslutningsvis legger vi inn et sitat fra en høyst levende Iditarod-legende. Han heter Jeff King og er en av de mestvinnende hundekjørere i USA. Da han holdt foredrag i Alta i forbindelse med Finnmarksløpet 2011, kom han flere ganger med dette mantra som gjelder både for hunder, deltakere og andre som er involvert.
«It‘s supposed to be fun» – Meningen er at det skal være gøy.

IT IS SUPPOSED TO BE FUN: Sitatet kommer fra denne mannen, Jeff King.