2024 (25)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Thomas Wærner vant FL-1200

March 15, 2019 | 3:16 pm

Thomas Wærner vant Finnmarksløpet for andre gang da han passerte målstreken i Alta i dag.

En nygift Thomas Wærner gikk rett fra alteret i iskatedralen i Alta, til 1200 kilometer hundekjøring over Finnmarksvidda forrige fredag. Dagen før starten ga han sitt ja til Guro Byfuglien i den vakre iskatedralen ved bredden av Altaelva og løypetraséen til Finnmarksløpet.

Nygifte Thomas Wærner og kona Guro Byfuglien, som var løpsveterinær FL-500 i år. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Nygifte Thomas Wærner og kona Guro Byfuglien, som var løpsveterinær FL-500 i år. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Hundekjøreren fra Torpa i Oppland hadde seieren i sin hule hånd helt siden løpet var i Øst-Finnmark.

– Jeg har visst fra start at jeg har et spann som er helt topp og hvis jeg forvalter det godt, så skal de andre kjøre fort for å ta meg, sa han etter målgangen i Alta sentrum.

Thomas Wærner ble den første på 24 år til å vinne Finnmarksløpet og Femundløpet i samme sesong. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Brøt «forbannelsen»
Thomas Wærner klarte det ingen har klart på 24 år – nemlig å vinne både Finnmarksløpet og Femundløpets lengste distanser det samme året. Dermed skrev han seg inn i en meget eksklusiv klubb hvor Sven Engholm og Robert Sørlie frem til nå har vært de eneste medlemmene.

Man har lenge sagt at det hviler en «forbannelse» over det faktum at ingen har klart å vinne de to lengste løpene i Norge i en og samme sesong i dette tusenåret. Men realiteten er nok at det har vært mer krevende enn man kan tro å være best i de to konkurransene på henholdsvis 650 og 1200 kilometer i en og samme sesong.

Thomas Wærner presenterte alle hundene i spannet etter målgang i Alta. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Thomas Wærner presenterte alle hundene i spannet etter målgang i Alta. (Foto: Marit L. Abrahamsen)

Imponerte tidlig
Et tosifret antall hundekjørere har prøvd seg på oppgaven siden Robert Sørlie fra Hurdal klarte det i 1995. Thomas Wærner gjorde et forsøk i 2013. Da gjorde han jobben i Finnmarksløpet som han vant, mens det ble tredjeplass på Femundløpet.

Men 2019 ble altså året han klarte «det umulige». Wærnes hunder har imponert fra første sekund under dette løpet.

Thomas Wærner med lederhunden K2. (Foto: Marius M. Broks)

– Det er mange som har prøvd å vinne begge disse løpene før meg, uten å klare det. Så det var helt greit å gjøre det. Det er moro være den første på denne siden av tusenårsskiftet.

– Denne seieren har jeg planlagt siden løpet i fjor, da jeg sto med brutt løp på Levajok og planla hvordan jeg skulle vinne årets løp, sa Wærner etter løpet. Han hadde da vært ute på sporet siden forrige fredag med sine flotte og råsterke Alaska husky-hunder.

Klikk her for oppdaterte resultater.