2024 (26)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Kalde føtter og statsstøtte styrket samarbeidet med skolen

March 14, 2023 | 5:40 am

En video av elever som setter opp ei laftet hytte for Finnmarksløpet i Alta har blitt sett av over 150 000 på Finnmarksløpets facebookside. Hytta er en del av et unikt samarbeid mellom Finnmarksløpet og Alta videregående skole.

KAFÉ: Inne i butikken kan sultne tilskuere få kjøpt pølser og kaker i elevenes egen butikk. Her står Katrina og Mouawiya klare til å ta imot kunder.

Nyttig erfaring

I år er det andre gang hytta brukes som butikk og kiosk under Finnmarksløpet. Elevene på byggfag på Alta videregående skole får relevant og nyttig erfaring når de har oppdraget med å sette opp og ta ned hytta i forbindelse med Finnmarksløpet. 

Daglig leder Birgit Haugland i Finnmarksløpet forteller at elevenes arbeid er en del av et omfattende samarbeid mellom Finnmarksløpet og Alta videregående skole, der flere linjer er involvert. Trafikklinja setter opp skilt og dirigerer trafikk rundt veikrysninger. Salgs- og servicelinja på skolen drifter den offisielle butikken for Finnmarksløpets produkter. Elevene velger ut sortiment, og drifter butikken med vaktplan, betalingsløsninger, varetelling, og alt annet som må gjøres i en butikk. I tillegg har de etablert en ungdomsbedrift som selger mat i butikken. 

Kaldt på føttene

NYTTIG: Aleksander (f.v.). Katrina og Mouawiya forteller at driften av Finnmarksløpets Shop
gir nyttig praksis for dem som elever på salgs- og servicelinjen på Alta videregående skole.

Tidligere driftet salgs- og servicelinja butikken i et telt, men det kunne bli veldig kaldt. Skolen ønsket derfor at Finnmarksløpet skulle leie en bod til formålet. Finnmarksløpet fant en annen løsning.

– Elevene frøs på føttene når de sto timesvis i salgsteltet, så da vi fikk statsstøtte kjøpte vi en laftet hytte som butikken kan være i. Nå har Byggfag på Alta videregående skole ansvar for å sette den opp før løpet, og ta den ned når arrangementet er ferdig. Dermed får de verdifull erfaring, samtidig som at elevene på salgs- og servicelinja får et varmt sted å drifte butikken, sier Haugland. 

Hun er glad for at Finnmarksløpet kan bidra til en bedre læringsarena for elevene.

– Finnmarksløpet har et mål om å være mer enn et hundeløp, og samarbeidet med Alta videregående skole er et eksempel på hvordan vi kan løfte hverandre i regionen, sier Haugland. 

Tre av elevene som nå får drive butikken i en oppvarmet hytte er Mouawiya, Katrina og Aleksander. Mouawiya er på VG2. Han mener det er bra at de får denne muligheten. 

– Det gir oss veldig nyttig praksis ved siden av undervisningen, sier han, og får bekreftende nikk fra de to andre.

MERCH-BUTIKK: Aleksander og de andre elevene velger ut sortiment og selger produktene til
Finnmarksløpet i hytta som er satt opp ved Finnmarksløpets arena for start og målgang.

– Her driver vi butikken på egenhånd, og har laget vaktplaner for å holde butikken åpen gjennom hele arrangementet, sier Katrina. Hun og Aleksander går begge på VG1, og de synes det er flott at de kan drifte butikken sammen på tvers av klassetrinn.

Setter opp skilt og dirigerer trafikk

Finnmarksløpet nyter også godt av samarbeidet med transportfaglinja på skolen. Gjennom 12 år har elevene reist rundt i fylket og satt opp vegskilt ved vegovergangene. Dermed bidrar de til trygg ferdsel rundt de 17 veikrysningene deltakerne i Finnmarksløpet må over. Finnmarksløpet spanderer et arbeidsvarslingskurs på elevene på Transportfag. Kurset er ikke obligatorisk i undervisningen, men noe de må ha for å kunne sette opp vegskilt. Når løpet er ferdig, kjører de samme ruten en gang til og henter skiltene. 

Haugland kan ikke få fullrost elevene nok. 

– Eleven er kjempeflinke. De ivaretar alt på en suveren måte, og bidrar dermed til en god gjennomføring av Finnmarksløpet, avslutter Haugland.