2024 (24)
2023 (33)
2022 (31)
2021 (10)
2020 (47)
2019 (67)
2018 (70)
2017 (1)
   

Sølv til Brennodden, knepen bronse til Strid

March 15, 2022 | 9:01 am

Per Morten ‘Pert’ Brennodden kom 07:20 inn Markedsgata i Alta til andreplass og sølvmedalje. 28 minutter senere kom Malin Strid inn til bronse, etter å passert Bjørnar Andersen på elva på den siste delen av etappen.

Per Morten Brennodden var lykkelig for å komme inn til andreplass i FL-600 tirsdag morgen. (Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet)

Heiagjenget fra Frankmotunet var merkbart til stede da Brennodden kunne krysse mållinja i frokosttida tirsdag morgen. Og kjøreren selv så på andreplassen som en seier.

– Absolutt! Dette hadde jeg ikke regnet med, svarte han på spørsmål fra speaker Trond Anton Andersen.

Slitsom mot Levajok, fantastisk etter Karasjok

Brennodden sa at turen over vidda i dag hadde vært helt fantastisk, mens etappen mot Levajok hadde vært verre.

– Det unner jeg ingen! Det var slitsomt, sa han. – Jeg fikk den største hunden, Fenris, i sleden, og der lå han i fem mil og ulte fordi han ville løpe, men han klarte ikke.

Brennodden har gjennom store deler av løpet hatt følge på sporet av Ivar Johan Sørli, og speaker Andersen lurte på om Brennodden var stressa da han kjørte ut fra Karasjok etter den obligatoriske hvilen?

– Nei, ikke i starten. Men plutselig kom jeg til å tenke på det og begynte å se etter hodelykter bak meg. Da ble jeg litt stressa, sa han.

Det var likevel ingen som kunne true Brennodden inn til mål på andreplass, bare slått av Ronny Wingren.

Vant flere premier

Som sølvmedaljevinner får Brennodden en pengepremie på NOK 24 000. Han får også et gavekort fra Appetitt hundefôr verdt NOK 4 000, en Laika hundekløv verdt NOK 3 400 gitt av Arctic Lavvo, en skifermedalje fra Peskatun og en premie fra en nordnorsk glasskunstner gitt av Arctic Glasstudio.

I tillegg er han sammen med alle øvrige deltakere i FL-600 med i loddtrekning av en Venor Gamme L12-14 verdt NOK 33 800 og gitt av Arctic Lavvo, samt en samisk luhkka med hundemotiv laget og gitt av Elna Guttormsen.

Tredjeplass til Malin Strid, fjerde til Bjørnar Andersen

Snaut to minutter skilte Bjørnar Andersen (t.v.) og Malin Strid da de kom inn til Alta tirsdag morgen. (Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet)

Det var lenge spenning om hvem som skulle ta tredjeplassen. Malin Strid og Bjørnar Andersen var aldri langt fra hverandre, og det ble til sist Malin Strid som trakk det lengste strået.

Ut fra Karasjok og senere Jotka var Andersen foran i sporet.

Malin Strid klarte å holde konkurrenten bak seg på den siste biten inn mot Alta og kapret bronsemedaljen. (Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet)

– Men da jeg kom ned på elva og så Bjørnar, tenkte jeg «Oi, er han her?». Derfra var det bare tut og kjør, sa hun med et smil. Helt fra hun passerte Andersen på elva var hun redd han skulle ligge bak og samle krefter, for så å ta henne igjen på oppløpssida.

– Jeg var nervøs helt til siste sving, sa Strid etter å ha kommet i mål. Med tredjeplassen vant hun en pengepremie på NOK 17 000, i tillegg til de samme øvrige premiene som Brennodden vant.

Andersen beste «nykommer» i FL-600

Andersen var åpen om at pallplassering hadde vært målet med å delta i løpet.

– Men nå hadde vi ikke mer krutt igjen, sa han. – Hun kom fort bakfra, jeg ble veldig overrasket, sa han. Han kjørte FL-600 med samme spann som Robert Sørlie kjørte med i årets Femundløp i februar. Også der kivet spannet mot Malin Strids hunder, den gangen om andreplassen – bak Thomas Wærner.

Bjørnar Andersen kommer inn til fjerdeplass med et spann fra Robert Sørlie. (Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet)

Det var først etter Femundløpet at Andersen bestemte seg for å stille til start i årets Finnmarksløp, etter å ha hjulpet Sørlie med trening av hundene denne sesongen.

– Nå er det 22 år siden jeg startet i Finnmarksløpet for første gang, fortalte Andersen. Han vant det daværende FL-1000 i 2004. I år kjørte han FL-600 for første gang og vant med sin fjerdeplass prisen for beste nykommer, Rookie of the Year.

– Man må tenke litt annerledes når man kjører FL-600. Jeg planla å komme godt på slutten, men det ble litt for sent, avsluttet han.