Finnmarksløpet

Webshop

FL-1000: Ikke bare plasseringen som teller

Skrevet av: Anders Abrahamsen
Dato: 16.03.2017 15:15

De fleste hundekjørere som konkurrerer innen langdistanse i dag sverger til å bruke alaskahuskyer. Alaskahusky er en blandingshund der polarhunder har blitt blandet med fuglehunder, og tidvis ymse andre raser.

For å kunne hevde seg i toppen av lange løp som Finnmarksløpet og Iditarod, vil mange si at Alaska husky er eneste alternativet. Likevel er det mange som sverger til å bruke renrasede hunder. Det gjelder blant annet flere av deltagerne i årets Finnmarksløp. 

Hendrik Stachnau med sitt spann bestående av malamuter og grønlandshunder. (Foto: Anna Riebelova)

På vei inn mot Varangerbotn kjører i skrivende stund Christer Afséer og Hendrik Stachnau. De to danner halen på feltet, og begge to kjører renrasede hunder. Mens Christer sverger til malamuter, har Hendrik en både malamuter og grønlandshunder i sitt spann.

Også startnummer 2, Jana Henychova, kjører renrasede hunder. Hun brøt dog løpet sitt i Øvre Pasvik. 

Krister Afséer kom i mål med malamutspannet sitt etter målgang i Alta i 2016. Han hadde da kjørt FL-500. (Foto: Trond Anton Andersen)

For disse kjørne handler det sjelden om de gode plasseringene. Utfordringen med å fullføre og opplevelsen i seg selv er ofte målet.

- En stor naturopplevelse och utmaning att försöka ta sig igenom FL-100 med malamuter, sa Christer Afséer i forkant av løpet.

Hendrik Stachnau har også tidligere deltatt i både Femundløpet og Finnmarksløpet med sine renrasede hunder. Også han fokuserer først og fremst på å fullføre løpet. Målet med deltakelsen er å … - finish the Finnmark 1000 km with Alaskan Malamutes and Greenland dogs, oppga han i sin kjørerprofil før løpet.


Partnere