Finnmarksløpet

Webshop

Nå frykter Wingren at Edland kan klare det umulige!

Skrevet av: Morten Broks/Rikke Masternes
Dato: 13.03.2017 15:18

- Elisabeth kan klare å kjøre meg inn dersom jeg får problemer med en av hundene, sier Ronny Wingren.

Elisabeth Edland har kjørt inn 39 minutter på leder Ronny Wingren på etappen mellom Levajok og Skoganvarre. Bestemor fra Nannestad holder dermed liv i gullkampen på FL-500. Det skiller 34 minutter på de to.

Elisabeth Edland har kjørt inn hele 39 minutter til Ronny Wingren inn mot Skoganvarre.  (Foto: Rikke Masternes)

 

Kjører fort

Elisabeth Edland kjørte mange kilometer feil tidlig i Finnmarksløpet og tapte dyrbar tid. Mange avskrev henne dermed fra gullkampen på den 550 kilometer lange løypa. Ekstremt god kjøring på den steintøffe etappen mellom Levajok og Skoganvarre gir imidlertid nytt håp for den spreke 58-åringen.

 

Småstresset Wingren

Det var en småstresset Ronny Wingren som kom inn til sjekkpunkt Skoganvarre i Porsanger kommune klokken 14:13. På spørsmål om han tror Edland har kapasitet til å spise opp forspranget inn mot mål i Alta, svarte han:

- Hvor langt bak meg ligger hun nå?

En halvtimes tid senere fikk han svaret da Edland kom inn til sjekkpunktet. Like bak henne kom Harald Tunheim som ennå hadde bakoversveis etter å ha blitt forbi kjørt av en lynrask Edland.

Ronny Wingren i fint driv inn mot Skoganvarre. (Foto: Ida-Helene Sivertsen)

 

Sparker i nedoverbakkene

- Det er så tunge spor at jeg må sparke i nedoverbakkene. Det er det lenge siden jeg har opplevd. Jeg trodde det var noe feil med meiene en periode. Like etterpå føk Edland forbi meg i et imponerende høyt tempo, sa Tunheim, som kjemper med nettopp Edland om kongepokalen som finske Wingren uansett ikke kan sikre seg.

Ronny Wingren var travelt opptatt med stell av hunder og bytte av slede.

- Nå bytter jeg til en lettere slede. Jeg tar med meg kun det påkrevde utstyret over til Alta, sa han.

 

Kan avgjøre i bakkene

Og lett slede blir definitivt viktig i de bratte stigningene opp mot vidda, ifølge Finnmarksløpets ekspert Trond Ørslien:

- Det er her Edland kan gjøre det. Hun er lett og rask på foten i bakkene hvor det blir mye løping og sparking. Meds tunge forhold favoriseres hun ytterligere. Wingren trenger absolutt en lett slede nå for ikke å tape for mye tid. 34 minutter er mye i denne klassen, men om det er noen som kan klare å hente inn dette, så er det Edland.

- Nå er det et mentalt spill om seieren. Wingren kjenner pusten i nakken og vet Edland vil ta innpå. Det er litt som VM-stafetten da Finn-Hågen Krogh måtte holde russeren bak seg. Dette kan bli nervepirrende, sier Ørslien.

FL-500 hviler seks obligatoriske timer i Skoganvarre før de setter kurs mot mål i Alta. Her er de forventet mellom klokken 04 og 05 tirsdag morgen.

Partnere