Finnmarksløpet

Webshop

FL-junior 2017 ble en knallsuksess

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 12.03.2017 23:51

De 14 kjørerne som startet i årets FL-junior kom alle som én til mål. Det samme gjorde 83 av 84 startende hunder – bare én hund fra et spann måtte settes ut på Jotka, det siste sjekkpunktet før mål.

- Det er intet mindre enn en bragd, sier Finnmarksløpets presseansvarlig Trond Anton Andersen.

Tuva Almås slo til så det suste og var populær hos mediene da hun kom nærmest ut av ingenting og vant FL-junior. (Foto: Elisabeth Bergquist)

Kjørerne selv er fulle av lovord om løpet: - Det har vært helt fantastisk, sa vinner Tuva Almås da hun hadde kommet i mål først av alle. Hun kjørte ut fra siste sjekkpunkt som nummer tre, men dro fra de andre over vannene og så seg aldri tilbake. – Jeg turte ikke helt å tro at jeg skulle vinne før jeg hadde kommet opp den aller siste bakken borti veien her, fortalte hun.


Dårlig vær, gode opplevelser

Også Røros-regionens store juniorstjerne Iver Kolstad var fornøyd. – Det har vært dårlig spor og dårlig vær, men en veldig fin tur, sa han i målgangsintervjuet sitt. Andersen kommenterte at Kolstad hadde holdt høy fart underveis. – Ja, såpass må'n vær, kom det kontant.

Mia Opsahl rett før starten i Alta. Lite visste hun da at løpet skulle overgå forventningene. (Foto: Elisabeth Bergquist)

Begeistringa deles av Mia Opsahl, som har flyttet fra Asker til Tana for å gå hundekjørerlinja på videregående. - Løpet har vært kjempebra, mye bedre enn jeg hadde håpet på på forhånd, strålte hun. Hva som har vært det beste? - Det beste var når det var både sol og vind og føyke på en gang, i et og samme øyeblikk.

Ingen sure miner

Det var ingen sure miner å spore hos de kjørerne som kanskje hadde håpet på høyere plassering, basert på tidligere erfaringer og prestasjoner i løpet.

- Det var helt greit å ikke vinne i år, sa Hanna Lyrek. Hun deler hunder med moren Trine, som kjører FL-500 i år og fortsatt er ute på sporet. – Jeg hadde mange unge hunder i sporet, og det var bra å få dem alle gjennom løpet og helt til mål.

Heller ikke Guro Krempig var gretten, selv om hun havnet utenfor pallen i år. – Jeg har ikke tatt en sur fjerdeplass, jeg er kjempeglad! Jeg sa på forhånd at mitt mål var å holde meg selv og hundene glade, og det syns jeg at jeg har klart, strålte hun fra podiet etter løpet.

 

Jobbet hardt og slet i Husmorbakken

Hanna Aunmo Schjølberg uttrykte en oppfatning flere av deltakerne lot til å være enige i: - Jeg føler at jeg har jobbet helt siden Alta! Jeg er veldig, veldig sliten nå. Men det har vært fint og vi har hatt fint samhold i gjenget, særlig da vi var på villmarkssjekkpunktet (Sautso), sa hun.

– Det har gått bra, istemte Ingeborg Killi, men den siste bakken opp her i Alta var veldig tung! Bakken hun refererer til er på folkemunne gjerne kalt 'Husmorbakken', ettersom det en gang i tiden lå en husmorskole like ved.

Martin Tunheim skapte show både på starten og da han kom i mål. (Foto: Elisabeth Bergquist)

Martin Tae Hwan Tunheim har ikke bare jobbet hardt – han har også lært noe, sa han: - Jeg har lært mye mer av dette løpet enn jeg har gjort tidligere, sikkert fordi været har vært så krevende som det var.

Mathias Bergmo, som med sine 14 år er den yngste som noen gang har startet i Finnmarksløpet, er klar i sin tale: - Løpet har virkelig gitt mersmak!

Fornøyd arrangør

Finnmarksløpet er strålende fornøyd med årets FL-junior, sier presseansvarlig Trond Anton Andersen.

- Vi er råstolte! Vi er glade for alle som kommer og deltar i juniorløpet, og vi syns særlig det er gøy at mange kjørere har kommet opp sørfra, selv om årets løp ikke er mesterskap av noe slag og ikke har kongepokal eller noe annet, sier han.

- Det er også gøy å se at mange av juniorkjørerne som deltar ikke kommer fra etablerte kenneler, men heller har etablert interesse og hundekjørerkarriére på egen hånd, sier han. Ikke minst er vinneren, Tuva Almås, et stjerneeksempel på at det ikke er nødvendig å være vokst opp med hundekjøring for å gjøre det bra.

Partnere