Finnmarksløpet

Webshop

Her er 5 FL-1000-kjørere som utfordrer Petter Karlsson!

Skrevet av: Morten Broks/Trond Ørslien
Dato: 09.03.2017 10:50

Vår ekspert Trond Ørslien har sett på fem kandidater som kan overliste fjorårets vinner Petter Karlsson på FL-1000 i Finnmarksløpet.

Skal fjorårets vinner av FL-1000, svenske Petter Karlsson, klare det ingen andre har klart: å vinne både Femundløpet og Finnmarksløpet i en og samme sesong? Eller er det noen andre som stikker av med seieren?

Det svaret får vi ikke før målgang på FL-1000. Men vår ekspert Trond Ørslien forteller her hvorfor han tror Petter Jahnsen, Marit Beate Kasin, Arnt Ola Skjerve, Thomas Wærner og Ronny Frydenlund er de mest aktuelle kandidatene til overta tronen i FL-1000 fra svenske Petter Karlsson.

 

«The man to beat»
Karlsson har vunnet de to tøffeste løpene på rad: Fjorårets vinner av Finnmarksløpet og seier i Femundløpet i år. Han er dermed rangert som Europas beste langdistanse hundekjører. Ingen har vunnet Femundløpet og Finnmarksløpet i én og samme sesong – gjør han dette, blir han historisk.

Petter Karlsson er med andre ord mannen å slå om man skal vinne FL-1000 i 2017.
(Artikkelen fortsetter under bildet) 

 

 

Petter Karlsson vinner Finnmarksløpet 2016. (Foto: Mads S. Pettersen)


5 utfordrere:

 

1. Petter Jahnsen
Fjorårsvinner av Femund 600. Sto over Femund i år, men kjørte GM 300, der han viste storform. Ble nr 2, men hadde raskeste kjøretid. Fordel: Har helt klart et av Norges aller beste spann og har vært stabil i mange år. Hvis alt klaffer er det ingen som kan slå Jahnsen, det har vi sett på mange Femundløp og Gausdal Maraton opp gjennom årene. Men kjørerne har en egen selvtillit knyttet til hvert enkelt løp. Og Petter har aldri lykkes helt i Finnmark, på tross av mange forsøk. Uansett hvor suveren han har vært sørpå, har det alltid dukket opp problemer med å finne pallen i Finnmarksløpet.  Vil han lykkes i år? Mange tror det.

 

2. Marit Beate Kasin
Relativt fersk i dette feltet. Kom som trollet i esken med et knalløp som rookie i 2015, og kvitterte med 2. plass og NM-tittel i 2016, i sitt andre Finnmarksløp. Kométkarriere. Vi har ikke sett mye til Marit i år, men hun kjørte GM 300, hvor hun så sterk ut. Marit har en relativt liten kennel og full jobb ved siden av. Nytt for henne i år er hytte-racet, hvor hun er en sterk kandidat til å vinne ei ny Saltdalshytte. Hun må finne seg i å bære mye forventningspress på sine skuldre. Både innfri statistikken, men også konkurrere om en gevinst verdt over en halv million kroner.

 

3. Arnt Ola Skjerve
Imponerte stort i fjor med stort spann i mål og pallplass. Før fjorårets løp visste vi ingenting om spannet til Arnt Ola. Det gjør vi i år! Han tok årets Femundløp  (F600) med knusende ro, delte kennelen i to og tok det som en tur med kona. Det ble ingen topplassering der, men det tror jeg heller ikke var planen. Tipper han kommer tilbake med de samme hundene som han tok snilt i gjennom i fjor, da han kunne presset mer på slutten, men valgte å tenke langsiktig. Om spannet holder, har trønderen bedre stayeregenskaper og psyke enn de andre.  Og nå har han hunder med erfaring.

 

4. Thomas Wærner
Thomas tok det veldig pent i Femundløpet og hadde et sterkt spann i mål her. I år skal han kjøre Finnmarksløpet på en helt ny måte. Han skal følge en annen kjøre- og hviletidsplan enn hva som er tradisjonelt i Finnmarksløpet. Det betyr hvile mer i felt og å kjøre sitt eget opplegg, som gjør ham mindre avhengig av hvor de faste sjekkpunktene er. Det kan bety kortere etapper og flere stopp en tradisjonelt sett.  Han vant Finnmarksløpet i 2013 og kjørte Iditarod i 2015, hvor han ble «Rookie of the Year». I år er første gang han kjører FL etter Iditarod-deltakelsen.

 

5. Ronny Frydenlund
Kjører Finnmarksløpet for niende gang. Ronny er stabiliteten selv. År etter år har han levert topp 10-plasseringer – flere ganger inne på topp 5. Han har et meget godt spann i år og mye rutine. Skal det bli Ronnys år i 2017? Han måtte stå over Femundløpet i februar på grunn av brukket kragebein, men spannet fikk kjørt med Tor Einar Skogesal, noe som ga hundene en fin gjennomkjøring. Det er dermed en sulten og vinnersugen Ronny som stiller til start i årets Finnmarksløp.

 

Her er fem øvrige kandidater for topplasseringer:

  • Ola Brennodden Sunde
  • Petter Karlsson
  • Kenneth Nilsen
  • Kristian Walseth
  • Kristoffer Halvorsen

 


 

 

 

Partnere