Finnmarksløpet

Webshop

PROFILEN: Kenneth Nilsen

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 04.03.2017 08:09

Hundekjørerkarriéren til Kenneth Nilsen startet i en garasje på Siggerud for godt over tjue år siden. Da var han bare 12 år gammel.

- Det startet nærmest på en fest på Siggerud, i garasjen til Frode Galaaen, flirer Kenneth. – Vi var vel egentlig ganske bøllete på den tida, og Frode Galaaen dro med oss bøllene ut på tur. Da var jeg 12 år. Vi hadde hunder fra Robert Sørlie og Snorre Næss da vi begynte, husker jeg. Jeg kjøpte etter hvert tre unghunder og en pensjonert lederhund fra Frode, og da betalte jeg 1.800 kroner for de fire hundene pluss en slede!

I 1997 startet han i sitt livs første løp, Lenningen-løpet.

 

LANGT: Langt spann, lange avstander. Her er Nilsen i området rundt Gaisene. Foto, Odd Resser.

Måtte bryte i 53 minusgrader

- Jeg kjørte Femundløpet for første gang i 2000, forteller Kenneth. – Det var fryktelig kaldt da, jeg husker det ble målt 53 minusgrader. Jeg hadde Frode som handler, og han var nok litt bekymra for meg!

Da Kenneth kom til Tufsingdal i det løpet, hadde han fire hunder med forfrysninger på grunn av kulda – Da sa Frode at jeg måtte bryte, så da gjorde jeg det, flirer Nilsen. Han hadde startet i Femundløpet før han var gammel nok til å delta, og antar at Galaaen var litt bekymra for den unge kjøreren i sprengkulda.

Kenneth Nilsen har til nå startet i ti Femundløp og fullført sju av dem. Han har aldri blitt dårligere enn nummer 13. – Frode Galaaen har vært mentor hele veien, forteller han.

 

I MÅL: Kenneth Nilen får velfortjente gratulasjoner etter å ha passert mållinjen i Alta i 2016. Foto, Niels Westphal.

Ambisiøs med unghunder

- I år deltar jeg for å forsøke å gjøre det litt bedre enn i fjor. Det sier Kenneth Nilsen, som skal delta i FL-1000 for tredje gang. I 2015 ble han nummer 13, i fjor ble han nummer 6.

– Jeg skal i hvert fall forsøke å kjøre for topp 10! Men jeg har så mye unghunder i år, sier han. Hele sju av hundene i spannet er unghunder i år og skal delta i FL-1000 for første gang.

- Hvis jeg kjører veldig riktig i år, tror jeg det er topp 10-materiale i bikkjene, sier Kenneth.

 

LEVAJOK NESTE: Kenneth Nilsen er ved munningen av Levajokka og har bare noen kilometer igjen til sjekkpunkt Levajok. Foto, Davina Muller.

Må slå Kasin og Pete!

Han har trent mer i år enn han gjorde i fjor, og det har kostet. – Det har vært ganske slitsomt i år, egentlig, sier han rett ut. – Det har vært veldig mye trening, og jeg har jo ligget på fjellet i hele vinter og trent. Samtidig har det vært dårlige forhold. Jeg har måttet reise 2-3 timer én vei for å få trent så mye som det kreves for å fullføre FL-1000. Nei, det har vært heftig, sier han.

Men til Alta skal han, og motivasjonen er det ingenting i veien med:

- Alle løp har jo en ny utfordring, sier han. – I år tror jeg den største utfordringa mi blir å slå Marit Kasin og Pete Jahnsen!


Partnere