Finnmarksløpet

Webshop

PROFILEN: Harald Tunheim

Skrevet av: Elisabeth Bergquist
Dato: 23.02.2017 11:51

Harald Tunheim er en av de tre som blant mange regnes som Finnmarksløpets 'Grand Old Men', sammen med Roger Dahl og Arne Karlstrøm. I år har han ambisjoner om å fullføre sitt tjuende Finnmarksløp. Det skal han gjøre med åtte hunder foran sleden.

Harald Tunheim på oppløpet i Finnmarksløpet. Foto: Geir Stian A. Larsen 

Foto: Geir Stian A. Larsen

- Jeg gleder meg til å kjøre femtimila! Sist jeg kjørte i åttespannklassen var i 1993, så det blir på mange måter noe nytt og veldig spennende, sier veteranen Harald Tunheim foran årets Finnmarksløp. Etter mer enn to årtier med deltakelse i FL-1000 ser han nå frem til å starte FL-500.

- Jeg gleder meg til å følge denne traséen og å konkurrere med de kjørerne som har FL-500 som den optimale distansen å konkurrere i.  Jeg er jo vant til å kjøre med 14 hunder og ha et sterkt trøkk foran sleden.  Nå skal jeg kun velge ut 8 hunder å konkurrere med. Det blir utfordrende.   Ethvert løp har sin egenart, og når løpet er i gang, er jeg nok i modus for det, sier Tunheim.

 

Prioriterer familien foran de lengste distansene

Det er familiesituasjonen som gjør at Tunheim i år velger å kjøre FL-500, et valg han tar med glede.

- Det er ikke ofte tenåringer vil gjøre det samme som foreldrene. Men når mine tenåringer  har lyst til å kjøre hund og delta i Finnmarksløpet junior, så ønsker jeg å backe dem, sier han. I fjor var sønnen Martin "rookie" i FL-junior, med pappa som handler.  Det samme skal han gjøre i år – men med eget team rundt seg. Neste år er det datteren Sunniva sin tur.

- Siden jeg mistet kona mi for to og et halvt år siden, velger jeg å ikke bruke like mye tid på trening og det som 100-mila krever for å stille til start, sier Harald Tunheim. Han jobber til daglig som lærer på hundekjørerlinja ved Alta Folkehøgskole, og det innebærer uansett mye trening og tid med hundene.

- Man må se livet litt i perspektiv og tilpasse seg til det. I den fasen jeg er i nå, ønsker jeg å prioritere familien og tilpasser hundekjøringa deretter.

FL-500 er kortere rent distanse- og tidsmessig, så det kjennes overkommelig i år.  Uansett krever løpet veldig mye av kjøreren, og etter starten gjelder det å ta godt vare på de 8 hundene som er i spannet.  

 

Foto: Alexandra Nemeth

Gode sesongforberedelser i år

Tidligere i vinter vant Tunheim det 170 km lange Troms Quest. På plassen bak kom Anved Kvammen, som kjørte med hunder fra samme kennel. – Jeg forsøkte å lage et A- og et B-spann da jeg tok ut hunder og fordelte dem i spannene, men det viste seg jo at de var like gode! Stoltheten høres tydelig i stemmen når han forteller.

Tunheim sier snøforholdene i vinter har vært gode. – Det var ingen mellom periode mellom barmark og sledeføre.  Den ene uka kjørte vi med firhjuling og den neste med slede og små spann hjemmefra. Det er takknemlig, for da har det har gått lite tid til transport til annet treningssted, sier han. 

Jeg har ikke trent like lange distanser som jeg har pleid tidligere, da jeg trente til FL-1000, men jeg har trent like mye i antall dager. Så jeg må si at sesongforberedelsene har vært bra for å kjøre FL-500.

Skapt for hundekjøring

Harald Tunheim begynte ikke med hundekjøring før han var godt voksen.

- Det å være i naturen, å være en god leder, å oppnå resultater gjennom teamarbeid, å strekke sine egne ytre grenser så vel som indre, er sider ved de lange hundeløpene som jeg liker Jeg har rett og slett funnet noe i hundekjøringa som matcher meg som person.  Da er du på rett plass i livet!

Harald Tunheim fikk sine to første hunder, grønskiene Aili og Ranjo, i november 1986. Da var han 28 år. Siden har det ballet på seg. I 1989 startet han i Finnmarksløpet for første gang, og etter åtte år gikk han til topps i FL-1000.

Foto: Mads S. Pettersen

Målet med å starte i Finnmarksløpet 2017 er å nå målsetningen om 20 fullførte Finnmarksløp. – Jeg har startet 20 ganger og fullført 19 av dem, bekrefter veteranen. Det er bare én mann som har gjort det før ham, og det er Roger Dahl. – Både Arne Karlstrøm og jeg ligger på 19 fullførte løp, og det å fullføre 20 Finnmarksløp har blitt en viktig milepæl for meg, sier han. - Man kjører så klart så godt man kan med de hundene man har, men det overordna målet er å  nå milepælen. En god plassering på resultat lista, blir eventuelt en ekstra bonus.


Partnere