Finnmarksløpet

Webshop

Hvem vinner?

Skrevet av: Trond Anton Andersen
Foto: Ziggi Zantush, Kjell 0. Brun, Geir Stian A. Larsen
Dato: 05.03.2015 21:01

Som seg hør og bør, man må lage en hvem-kommer-kanskje-muligens-til-å-vinne-Finnmarksløpene-i-år-liste.

Neida, jeg skrev ikke feil. Jeg mente Finnmarksløpene. For det er jo egentlig ikke ett løp, nå er det jammen meg ikke to, ikke tre men fire løp - eller klasser om du vil. Jeg gruer meg egentlig til dette. Det er så pinlig hvis jeg bommer stygt. Jeg er jo tross alt ansatt på heltid for å jobbe med løpet, kjørerne og PR.

På denne tiden i fjor skrev jeg dette. Du kan selv bedømme om jeg var innenfor med gjettingen. Synes faktisk selv at det ikke gikk så halvgærent.

FLJunior

La oss start med de yngste. Juniorklassen så dagens lys i 2014. Fire startet, fire kom til mål. Eneste hane i flokken, Erik Loftsgård, vant. I 2015 er tallet mer enn doblet. Ni unge fryktløse hundespannkusker er klar for 200 km. Tre sjekkpunkter, to av dem med villmarksstatus. Ingen unge herrer med denne gangen, litt forunderlig, kanskje er det som med hestesport. Gutta trenger litt mer tid og motorlek før de virkelig får øynene opp for konkurranser med dyr.

Anette Børve Hernes (bildet) er eneste veteran, hun ble også norgesmester i fjor, selv om hun måtte se to foran seg på den første FL-junior utgaven. I år kjører ikke pappa Alf-Einar FL-1000. Enkel logikk forteller meg at hun da stiller med et bedre spann. Hun har jo rutinen, så jeg tipper Eidsfjordingen på pallen.


På samme pall tror jeg vi finner eneste utenlandske kjører, Hanna Lyrek. Hanna har dobbelt statsborgerskap og er born-to-mush. Mor Trine har har kjørt flere Finnmarksløp med fjerdeplass i 2012 som høyeste plassering. Hun har også fullført Iditarod. Far Don er fra USA og har også fullført FL. Synes også det ikke kan nevnes for ofte, i 1995 fullførte Don Lyrek Iditarod med 16 av 16 hunder til mål. Det er intet mindre enn en bragd. Det må ha vært en syn.
Men til Hanna da, hun fikk i likhet med mange andre juniorer tidenes villmarksopplæring under årets Femundløp. 14 timer i vindsekken på siste strekket må ha vært en tøff prøvelse. Men Hanna er tøff, og på kennelen har de gode hunder. Vinnerkandidat.

Siste jeg tar med her er Elisabeth Uglebakken. Hun har kjørt to juniorløp denne sesongen, og hun vant begge. Utvilsomt en bra ekvipasje.

FL500 RNB

Ny klasse. Kort fortalt, renrasede polarhunder. Siberian Husky, Grønlandshund, Alaska Malamute og Samojed. Når det arrangeres VM, skal det være en egen klasse for disse. Ni deltakere, vi kan skremmende lite om nivået på deltakerne. Det er fordi de renrasede spannene gjerne havner et stykke ned på resultatlistene i hundeløp som er åpen for alle.

Jeg vil trekke fram en deltaker. Eveline Koch. Hun er samboer med Karsten Grønås, Skandinavias mest kjente oppdretter av Siberian Huskies som brukes til løp. Eveline har kjørt bra i flere polarhundløp. Kennelen, Vargevass, som hun har sammen med Grønås, er kjent for gode hunder. Til de andre, ingen nevnt, ingen glemt.

FL500

Tror aldri jeg har sett et bedre startfelt i denne klassen. Vi gyver løs.


Soleklare pallkandidater er The Wingrens. I år tipper vi at det er far Ole som har a-spannet, i fjor vant sønn Ronny (bildet) FL-500.
Elisabeth Edland blir veldig vanskelig slå, spesielt hvis det er harde spor. Hilde Askildt (bildet under) ble nummer to i fjor, hun er en seig dame som sjelden gjør det dårlig.

Milos Gonda har kjørt ett Finnmarksløp. Det vant han, i år er han tilbake. Milos har også gjort det bra i det beinharde etappeløpet La Grande Odysse. Der har han argeste konkurrent vært Radek Havrda. I år har vi gleden av å ønske Havrda velkommen til sitt første løp. Raske sport = Superduell mellom disse to.

Ole Sigleif Johansen er race ready. Det går som regel veldig fort med Team Tempo uansett om det er Ole Sigleif eller Eline Lihagen som kusker spannet. I fjor kom hosten to dager for løpsstart og satte en stopper. Jeg tror Ole Sigleif er så sugen på VM-tittel som er mulig å bli.


Team Kvam er som regel å regne med. I 2015 er det yngstebror Jørn Sødahl Kvam som skal forsvare familieæren.

En annen familiære som skal forsvares er i team Uglebakken. Vidar Uglebakken eier spannet, men langt skadeavbrekk denne sesongen, har gitt nevøen Ole Christian Uglebakken muligheten til virkelig å konkurrere. Det har gått ganske greit egentlig. To seire på to starter…

Jeg ramser nå opp en del navn som vi skal se opp for. Leif Wilhelmsen, Taisto Torneus, Andreas Tømmervik, Ove Grytbak.

Kunne ha skrevet 10 000 tegn til om FL-500, har ikke tid, det nærmer seg løpsstart.

FL1000

For oss vanlig dødelige, en utrolig slitsom og uoppnåelig måte og ta seg rundt i Finnmark på. For noenogførti menn og kvinner, den ultimate utfodringen. Av disse skal noen opp på en seierspall, selv om vi alle kan være enige om at det å komme rundt den 1100 km lange løypa er en seier i seg selv.

Måtte jeg satt pengene på én deltaker, så tror jeg at Ralph Johannessen hadde blitt valget. Hans spann har vært bunnsolid i mange år. Ralph er i rute og han elsker løpet og dets utfordringer.

Men heldigvis skal jeg ikke satser penger på noen. Fordi, det er mange som kan ta seieren fra Ralph Johannessen. Mest nærliggende er det selvsagt å trekke fram Sigrid Ekran, Birgitte Næss Wærner (bildet over) og Ronny Frydenlund (bildet under) som bekledde pallen i nevnt rekkefølge i 2014. Alle disse er på hugget også i år. Fordi som liker statistikk. I 2012 ble Ronny nummer fem, i 2013 ble han nummer fire og i 2014 ble han altså nummer tre….matematikerne har antakelig gjort seg opp en mening. Selv sier han at andreplassen vil han hoppe over.

Arnt Ola Skjerve er vi usikker på i 2015. Ingen løp, ingen ting å vurdere ut fra. I fjor lå han bra an til det sviktet inn mot Neiden 2.

Bjørnar Andersen får et større favorittstempelenn hva han har hatt i de siste løpene. Det virker som om det svinger litt mer for 37-åringen som er bosatt i Kynndalen utenfor Elverum

.

Altaværingen Steinar Kristensen kjørte et meget overbevisende Bergebyløp, hans spann vant også Alta 2-dagers. Klarer Kristensen å komme seg til Kirkenes med et stort spann som holder farten, ja da kan vi få en liten pall-bombe.
Andre lokale helter er selvsagt rutinerte Harald Tunheim (bildet under) og steintøffe Kristian Walseth. 

Inger-Marie Haaland. Her er jeg veldig usikker. Når hun ikke er i team med Ralph lengre, så vet vi lite om spannet. At dama har vinnerteft er det svært liten tvil om. To førsteplasser og en tredjeplass på tre løp er jo intet mindre enn fenomentalt. Vi er spente på Inger-Marie.

Noen flere navn som bør nevnes. Nina Skramstad, Kjell Brennodden, Jo-Are Brennodden, Magne Storstein og Marit Beate Kasin.


Hva med Monsen da, hva med selveste LARS MONSEN? Rett før jeg tok fatt på linjene om FL-1000 dukket det opp en sak på nettet. Monsen har krasjet under trening onsdag, skadet arm, skikkelig forslått. Det gav ikke villmarksmannen høyere odds. Jeg tror ikke Lars er helt klar for steget opp i toppen i Finnmarksløpet. Men jeg tror det er mange som ønsker at jeg tar feil.

Uansett hvem som vinner. Det er svært gledelig å se interessen for å kjøre Finnmarksløpet – og langdistansekjøring generelt. At så mange ønsker å bruke så mye tid og penger på denne vakre idretten med de fantastiske hundene er den soleklart største årsaken til at jeg jobber i Finnmarksløpet

Happy trails

 

Trond A. Andersen
Presse- og informasjonsansvarlig

 

 

 


Partnere